2024-06-25
係網上見到「燒賣放題」四個字,特登同屋企人入到紅磡去食,點知大失所望。首先必須要講,鋪頭既味道正常,絕對唔係咩難食伏野。但一去到見到鋪面真係太細,細到當日只係得2個座位,我連埋2個屋企人去到望左幾眼都覺得真係食唔到「放題」,無理由企住係度食放題架嘛,最後就只好叫左3款唔同味試一試︰原味、沙嗲牛肉、椒鹽炸。三款既味道都正常,先講原味,就真係一般正常既燒賣味,正常諗起燒賣既個隻味同水準;沙嗲牛肉味就見人見智,要形容既話我會見佢做包左燒賣皮既牛肉球,仲係無特別好食叫勉強擺得落口個種牛肉球,而且唔好忘記燒賣細粒過牛肉球好多;最後椒鹽炸反而唔錯,唔會太乾身,可惜好似太多椒鹽有少少過鹹,不過依樣係好定壞就因人而異。味道計整體ok,但唔會特登去食。(原味︰7.5/10;沙嗲牛肉︰4.5/10;椒鹽炸︰8/10)然後係價錢,三款都係有8粒,原味賣12蚊,加埋味道正常,附近街坊經過絕對可以食;牛肉球同椒鹽炸就分別賣2x蚊,一試無妨但再試就應該無行啦。但價錢其實真係還好,最大問題係等勁耐。當日本身都唔太想催店員,但真係等左太耐覺得應該係漏左我地單,一問之下果然店員走返入去整左陣就出到。如果一時漏單其實還好
但價錢其實真係還好,最大問題係等勁耐。當日本身都唔太想催店員,但真係等左太耐覺得應該係漏左我地單,一問之下果然店員走返入去整左陣就出到。如果一時漏單其實還好,但眼見同場仲有2個食客食緊「放題」,平均都要成5分鐘先出到一份燒賣...咁就大獲啦。
同場加映,本身同屋企人到個陣只係得我地3個,勉勉強強都叫企到係鋪頭入邊,2個位分別畀屋企人坐。點知食食下(即係等等下)個陣有其他人黎食,結果太迫我就走埋出街出面先有位企。
整體黎講野食一般(或者可能咁岩食唔中佢特別好食既味),環境即使以小店黎計都極不舒適,價錢正正常常可接受,但野食出餐太慢。
所以餐廳除左「多口味燒賣」同「放題」之外可以話係無太大賣點,但我諗依個鋪位應該真係做唔太到放題。如果我係街坊趕時間就一定唔會幫襯,唔趕都要諗一諗,就更加唔好講其他街客。
諗左好耐畀「劣評」定「OK」,如果慕名而去就一定係劣評,但街坊落樓下買個燒賣食又一定唔會叫劣既。但見網上面、社交平台個D吹到個「燒賣放題」咁勁,諗諗下唯有畀返個「劣評」中和一下,因為「放題」計真係好劣T.T。