2020-02-04
收工肚餓,見佢話11點閂門,我21:45入去食晚餐,入去見有兩個外賣公司員工等攞外賣,堂食仲有一枱客嘅。長發商場幾乎間間餐廳都食過,呢間咁耐以來第一次食。有個後生侍應好有禮貌問我幾多位,幫我收走多餘餐具。中年收銀侍應就咁企響櫃位問我食乜落單,面黑黑都幾兇,點了鯖魚定食。等咗十幾分鐘,中年侍應摧廚房出餐,份餐未到佢已經叫隔離枱埋單,10點我份餐一到,都仲未降落枱面,中年侍應就叫我埋單,食咗10分鐘後,佢就同我地兩枱人講‘我哋閂門喇’,企響度q住手望住我哋兩枱人,好似看住監犯咁,當時我都仲食緊半條魚同爬緊半碗飯。中年侍應真心冇禮貌,佢推定架餐車響隔離等收嘢,我一飲完啖湯就執走哂啲餐。我就用咗20分鐘都無,食完個晚餐俾人趕走埋⋯講返個定食,有魚配檸檬、面豉湯、珍珠飯、麻醬沙律,魚肉有點兒實,味道正常發揮。但枱面沖茶的水不熱,杯茶只係室溫的。個中年侍應粗聲粗氣,係咁摧個後生侍應做嘢,執嘢又呯呤呯冷,好似發脾氣咁。撇除咗呢個咁Rude的侍應叔叔,我都仲想再食嘅,很差的經歷。