2024-01-29 585 瀏覽
走入《菊一》嘅門口,第一眼睇到嗰陣食物,已經心諗: 呢啲食物睇落實在有咁的勁! 我揀咗個汁煮豬軟骨叉燒飯,靓仔服務員送上手嘅一刻,即刻香氣四溢,芝麻撒喺面,賣相吸引到五知呀!飯底湧出嗰股醬汁香,舖天蓋地,啖啖叉燒,肥瘦適中,豬軟骨腍滑得嚟入味,重點係個seafood mix入面嘅蟹肉棒,鮮嫩彈牙,感覺到廚師幾番工夫。翌日,揀咗個浦燒鰻魚飯,啖啖入味嘅鰻魚,簡直就係一絕😍!肉質厚實,同淋上蛋花嘅醬汁一齊襯底,每一啖都滿滿嘅滿足感。呢間鰷魚燒得係屬於岩曬我口味嗰款,👍🏻厚切去骨鰷魚,每一口都好滿足。喺呢度食,真係感覺到每樣食物都做足咗功夫。手卷嚟講,螺肉手卷真係有驚喜,唔似平時外賣店嗰啲冰山冰山嘅感覺,今次食落啱啱好,唔係凍,又揭到海鮮鮮甜真材實料嘅本色。總結,《菊一》畀我嘅感覺就係嚟自廚房嘅誠意同專業,無論係叉燒定鰻魚,每樣嘢都做到位,讓人食落心情都好。搵食唔用落大陸斧,頂級享受都可以平民價格。下次再黎,必須要繼續搵食佢地其他拿手好菜!🍴👌🏼🥢