2022-04-30
這間蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室位於荃灣大壩街嘅店舖,而加去唔到旅行都可以食到道地嘅食物☺,店面環境好有馬來西亞風味🤔,每一款嘅食物都好有當地嘅味道特式,而食物嘅水準都算唔錯!.椰香咖央多士 $32呢碟咖央多士係店舖必食之一🤔,金香脆口嘅外皮😙聞到椰香,咬入口相當之脆口配埋D咖央醬😋,帶點外脆內甜香我覺得真係唔錯!.檳城福建蝦麵 $62呢一碗福建蝦麵賣相味道好有當地味道🤔望著好似好好味,配料有豬腩肉 、通菜 、 芽菜 、 蝦 、魚片 、蛋份量十足😮,豬腩肉隔住每一層都好入味帶點腍身😋,蝦肉大大隻都好鮮味帶點爽口,魚片口感爽口完全唔覺得有腥味,尤其是佢嘅湯底味道十分之濃郁好重蝦香味😙😋,而味道夠哂惹味配埋D油麵食更加美味👍值得一試!.湯咖喱麵$58呢一款咖喱麵賣相吸引🤔,色香味😙😋都有,佢嘅配料有豆角 、 豆卜、芽菜 、薯仔 、薄荷葉 、魚蛋 、魚肉卷、酸柑汁,第一啖辣口佢嘅湯底味道好香咖喱味😙夠哂濃郁又惹味😋超正,佢嘅米通粉賣相特別🤔,食到入口口感煙韌沾滿D咖喱汁更加好味道😋!.熱馬來西亞拉茶 跟餐$17凍冬瓜龍眼茶 跟餐$25呢兩杯飲品好有當地嘅味道🤔,拉茶味道都好有特色,杯面滿滿嘅泡沫
椰香咖央多士 $32
檳城福建蝦麵 $62
湯咖喱麵$58
熱馬來西亞拉茶 跟餐$17
凍冬瓜龍眼茶 跟餐$25
呢兩杯飲品好有當地嘅味道🤔,拉茶味道都好有特色,杯面滿滿嘅泡沫😮散發拉茶嘅香味😙而味道都幾好😋!
冬瓜龍眼茶望著冇乜特别🤔,飲到入口味道帶點清甜味😋,有冬瓜清潤龍眼嘅香甜😙,兩者十分之相配一凉一燥真係幾好!