2017-03-30 967 瀏覽
今次翻返嚟沙田區,之前經過開新城市廣場,就見到呢一間Tom and Toms Coffee,已經好想試,因為比佢個裝修吸引左,加上又想試一試呢度嘅吐司。外觀上面幾特別,因為佢係用貨櫃幾形式造成門面,好似近年韓國都比較喜歡用呢一種嘅設計。裏面嘅座位其實好少,大概容納到10個人左右,我哋坐咗喺裏面嘅一張吧枱。買嘢食嘅形式,同埋個格局有啲似旁邊嘅Starbucks ,都係喺個櫃嗰度揀完吐司之後,再揀埋野飲,就攞個牌仔放係個位度,然後有人送餐過嚟。呢度吐司嘅款式都比較特別,難得黎到,我哋亦都想試吓一啲出邊未試過嘅吐司,我哋揀咗以下呢一個蒜泥奶油吐司( $50 )。好好奇,一個吐司點樣可以整成鹹味,而有好食嘅呢?先講一講口感方面,佢嘅吐司係出色嘅,如圖所示,見到外層亦都烘得啱啱好,有少少焦嘅感覺,咬落口之後其實好脆,裏面嘅麵包亦都好鬆軟,中間夾雜着芝士,吐司嘅溫度將芝士慶得熔熔地,幾好味,好有韓式嘅感覺(真係唔知道,其實呢間係咪韓國餐廳嚟架呢?)至於味道方面,我會用蒜蓉包來形容,食落去好似係鬆軟小小嘅蒜蓉包,唔似食緊一個甜品,你可以當係一個普通小食。(如果嫌佢咸,你可以點小小側面嘅糖漿)薄荷朱古

蒜泥奶油吐司
好好奇,一個吐司點樣可以整成鹹味,而有好食嘅呢?

薄荷朱古力湯姆沙冰( $48 )
特大杯薄荷朱古力湯姆冰樂
好後悔叫咗薄荷味,因為佢嘅薄荷嘅比例太重,飲落去有啲似牙膏嘅感覺!
從來飲野我都唔會飲剩,但係呢杯飲左一半我已經唔想飲喇!除咗薄荷味,佢嘅朱古力都幾濃郁,如果想試佢個沙冰,我都係建議你唔好要薄荷,咁樣會好飲好多。
埋單兩個人就$98,其實主要係想食個吐司,兩個人share其實係完全唔夠飽,好似食咗一塊麵包仔咁樣,今次其實純粹貪得意,過下口癮姐;服務方面就普普通通啦;而裝修方面,裝修得幾靚嘅,但係實際坐落去就唔太舒服,你唔會可以好舒服咁樣,一邊食,然後慢慢傾計,如果係純粹想食個吐司,試吓啲特別味道嘅話,你可以一試嘅,如果唔嫌貴的話。
2017-01-17
蒜泥奶油吐司