2022-08-17
中上環有好多小店及cafe, 由於每一間餐廳都好有特色,成個社區俾人感覺就係充滿美食嘅寶藏🤩 今日我哋喺上環發掘咗一間好嘢@ 餐廳喺荷里活公園附近, 雖然係一間小店但味道絕不普通👍餐廳以綠色為主調, 雖然冇露天嘅地方, 但餐廳設有一個大窗台, 以吧枱嘅設計增加空間感🤩 用餐環境都舒適,我鍾意佢既吊燈配合埋牆壁嘅畫, 有置身東南亞餐廳嘅感覺😎😎 食物方面聽聞係由泰國廚師主理,所以真係好正宗🫶🏻🌟青芒果軟殼蟹沙律青芒果好新鮮, 有原隻軟殼蟹🦀 值得一讚係佢個醬汁同配料, 非常獨特同好味👍 仲有炸花生同乾蔥做點綴,醬汁係同出面啲泰式餐廳唔同,好特別👍 如果軟殼蟹炸得脆身啲,效果更佳。🌟黑椒燒雞半隻份量都唔少, 燒雞醃得非常入味, 充滿著燒香嘅美味, 黑椒味唔算重, 都係嗰句,同出面食係唔同,但好好味🫶🏻🌟泰式青咖哩豬呢個青咖哩汁好正, 味道偏甜, 廚師用大量九層塔再配以新鮮嘅豆角同泰式茄子煮成, 送飯真係一流🤩🌟泰式冬陰功湯河又係與眾不同嘅味道😆 冬陰功湯底濃郁,輕微偏甜, 你睇到佢用咗好多材料煮成👍👍 餐廳選擇用粗河粉代替普通河粉, 可以直接用匙食超方便😂 而且粗河粉易掛湯, 非常美味👍🌟
🌟青芒果軟殼蟹沙律
🌟黑椒燒雞半隻
🌟泰式青咖哩豬
🌟泰式冬陰功湯河
🌟越式杏片炸香蕉🍌
其實入餐廳就俾呢個吸引,因為未食過😆 新鮮香蕉配炸漿同杏仁片一齊炸, 外邊微脆唔油, 加埋蜜糖食,味道唔錯👍
今日真係食到好飽🤰🫄🏻佢生意好好㗎,絡繹不絕, 真心推介🫶🏻 大家記住要訂位呀🥰