2023-03-03 198 瀏覽
今晚突然間好想出去食飯,於是約朋友喺沉悶嘅星期一找點樂子。發現太古城康怡廣場開咗間幾骨子嘅餐廳Peko Peko Eatery,裡面嘅裝潢令我覺得好似去咗另一個地方,簡約嘅裝潢又帶一點家嘅味道,好舒服😌。今晚入座時,被安排到「卡位」,好自成一角而且坐得舒服😌。食物種類都好多選擇,但由於我跟友人都不想再費神去選擇,於是乎就揀選店員推介嘅二人晚市套餐,頭盤、主菜、甜品、飲品都有齊。 呢個餐嘅其中一個吸引之處係有杯Welcome Drink,來自西班牙嘅Sparkling Wine配合稍後出場嘅前菜,確係令人開胃。頭盤嘅沙律可以算係我食過性價比最高嘅套餐沙律,生果種類繁多,有無花果、車厘子、青葡萄、蘋果、布冧,清新爽口,令人非常之開胃。接著另一道頭盤煙燻三文魚蟹肉亦有驚喜,內有三文魚子,跟三文魚同蟹肉十分匹配,不鹹亦不油膩,配搭恰到好處。再來是磨菇Cappuccino,用咖啡杯上很別緻,蘑菇湯濃而不膩,忌廉味同蘑菇味平均,唔會搶咗另一食材嘅味道。接著到扇貝明太子意大利麵,除了帶子還有魷魚及三文魚子,係一個比較多汁嘅意粉,食起上嚟有點狼狽,但味道不錯。跟住到主菜香煎鵝肝牛柳伴野菌汁。我同朋友都
Spain  Sparkling  Wine

沙律
煙燻三文魚蟹肉
蘑菇Cappuccino
扇貝明太子意大利麵
跟住到主菜香煎鵝肝牛柳伴野菌汁。我同朋友都揀medium rare,坊間一向會比要求煮得較熟,但這次絕對是跟足要求,值得一讚!牛柳夠肉味之餘亦唔會太韌,配合埋煎得外脆內軟嘅鵝肝,真係無懈可擊。
香煎鵝肝牛柳伴野菌汁
最後係甜品,我哋揀咗心太軟配椰子味雪糕🍦。黑色嘅椰子味雪糕令我哋非常驚喜。顛覆咗椰子係白色嘅傳統,成個甜品overall都好食😋
心太軟配椰子味雪糕
最後揀咗兩杯餐飲,檸檬水同奶茶都有水準。
套餐由頭盤到甜品都盡善盡美,沒有一點馬虎,上菜速度恰當,而且服務態度值得一讚,添水自動操作,服務員拿捏上菜時間做得很好。呢間餐廳絕對會回頭,回頭係對餐廳質素嘅肯定。
沙律
煙燻三文魚蟹肉