2021-12-22 169 瀏覽
大埔區內台灣菜除左連鎖店,仲有呢間位於昌運中心外圍既餐廳,中午時段好受學生歡迎。門口不算太起眼,所以食客多數是區內住戶。假如你知道旅遊sim卡舖仔既位置,就會見到餐廳。套餐價錢不太貴,肉食配搭為多。而且免加一,包一杯指定台式飲品。曾經堂食過份量非常多,好幾次食都吃到撐。我呢個慢活又細食既人當然外帶回家,煲住劇吃。留意外賣盒要收$1,用料厚實又可以微波,值得清洗翻用。炸物方面就用上吸收濕氣的紙盒。唔好以為紙盒就易變形,開合處三邊附扣位好穩固。呢度既小食比較吸引,外帶回家20分鐘後依然脆口熱烘烘。芋泥波波糯米脆皮香甜,芋泥饀幼滑。整粒滿是芋頭味,我覺得比放題餐廳更高質。滷水雞翼jumbo size, 有我手心般大小。滷料的甜鹹味道平衡,咬到中間見到滷水已滲透雞肉中,但又不至叉起便骨肉分離。看似平凡的肥牛肉燥飯,牛肉用燒肉汁煮過,十分下飯。肉片沒有筋,肥瘦度還好,重點是牛肉份量嚇人!肉燥不是正宗台灣滷五花肉的顆粒,而是濃稠醬汁配肉末,甜甜的頗適合香港人口味。蝦卷特別配上新鮮醬汁,是一個濃蒜味的甜豉油,組合醒神。蝦卷見到有蝦膠及菜粒,不錯不錯。跟餐免費既珍珠奶綠茶味幾出,尾隨係綠茶的青澀口感,

跟餐免費既珍珠奶綠茶味幾出,尾隨係綠茶的青澀口感,比紅茶底更解膩。
外賣自取