2017-11-11 906 瀏覽
大家好,為食bb今次會來到南丫島尋找美食,想去南丫島很耐,但總是找不到原因去這次終於有機會,因為和我一起在外國一齊讀書及生活的朋友來香港旅遊, 所以便入去看看風景謙了解美食, 風景一般,但是這裏的美食也很多, 南丫島也有特色美食,就是這間日本料理青鳥居酒屋, 很典型的居酒屋稱號,外面落地格仔玻璃門設計, 就是因為這樣我和朋友就入去進食, 今日可能係星期六比較多人,但是有兩個位我們就坐低, 一貫家庭式作業方式做生意, 見到得一個靚女老闆娘喺度做工作,很落力的樣子,她過來很有禮貌地問我們鍾意食什麼, 先呢個前菜叫咗個味付螺肉,汁多過螺肉, 但是螺肉很好食,煙韌易入口, 朋友跟著照咗嗰餐,鹽燒青花魚+豆腐雜菜鍋定食, 老闆娘很小心地將煮好熱辣辣的豆腐鍋攞過嚟放低, 鹽燒青花魚也很大件, 先食豆腐一夾唔散開, 食落去湯味同豆腐融為一體很好, 仲有其它配料也很低食大件,好地道的煮法, 食落很有回家的感覺, 將所有好味的食材放埋在一起煮熟, 那湯雖然很像味精,但不太鹹, 所以我連同埋食物一起飲曬佢, 很實在滿足的感覺, 那條鹽燒魚味道也也很好,不過有骨, 朋友也喜歡, 最後還叫了和牛粒定食跟飯,
跟飯, 不過有點怪和牛粒很似豬肉味, 不過用來送飯已經足夠, 和女服務員 言談間原來這店也開了很久, 所以也有很多舊顧客來幫襯,最後佢送上兩杯綠茶給我們喝,
禮貌兼備 very good, 其實我仲想吃甜品,不過以我所知南丫島有間整豆腐花好食的舖頭, 叫阿婆豆腐花, 買個關子先下一次再同大家講阿婆豆腐花, 正所謂阿婆走得摩,小心冇鼻哥,Bye
豆腐雜菜煲加鹽燒鯖魚.
和牛定食餐
2017-11-11
慶祝紀念
紀念日
豆腐雜菜煲加鹽燒鯖魚.
和牛定食餐
  • 鹽燒青花魚