2019-06-06
之前去睇Van Gogh Alive 嘅展覽,搵資料期間,無意中見到呢間餐廳嘅資料。Van Gogh Sense 係由梵高藝術館授權嘅餐廳,所以裡面好多嘅精品、裝修、擺設都將梵高嘅經典融入左係裡面。睇相見到啲野食同環境咁精緻,於是襯重要日子就黎品嚐下。基本上都係套餐黎嘅,有牛扒同魚揀,我揀左後者。先上嘅當然係麵包,會特別介紹麵係因為我特別欣賞佢其中一款果仁麵包,煙韌之餘又有果仁香。先上黎嘅頭盤我稱佢為鵝肝三食,分別係鵝肝醬、煎鵝肝同鵝肝配雞蛋清湯。雞蛋清湯直情係用蛋殻裝住,別樹一格。底下嘅溫泉蛋配上面層濃郁嘅雞湯,蛋味香、creamy,細細份令人好回味,鵝肝部分表現亦很理想.食完頭盤就到野菌忌廉湯配黑松露泡芙,黑松露包係酥皮裡面,卷成條狀,最好唔點湯食,咁先食到黑松露嘅味道。主菜鯛魚配魚子醬及香檳忌廉,鯛魚味道同燒鯖魚真係好似,魚油香好重,香檳忌廉好特別但我食唔出香檳味,但同行人就食得出。套餐有飲品包埋,於是分別叫左佢地嘅signature tea:向日葵。真係好香好香呀!而且茶具很美,令人賞心悅目。飲落去係好濃郁嘅蜜桃香,飯後一口茶當refreshment,係優雅環境下繼續吹吹水,飽
套餐有飲品包埋,於是分別叫左佢地嘅signature tea:向日葵。真係好香好香呀!而且茶具很美,令人賞心悅目。飲落去係好濃郁嘅蜜桃香,飯後一口茶當refreshment,係優雅環境下繼續吹吹水,飽足嘅一餐,很寫意。