2018-08-05 238 瀏覽
香港呢幾年開左好多間日本過江龍綠茶店,食過幾間似終鍾情於chacha 嘅綠茶產品,每次經過都想食佢嘅綠茶牛奶雪糕,但見呢派喉嚨痛,唯有食其他綠茶熱食頂頂癮。Chacha 除左雪糕、大判燒,仲有泡芺、飲品等選擇,今期新推出鹹食大判燒,揾日要試下佢個章魚燒同芝士漢堡牛肉先得!今次叫左抺茶熱飲大判燒套餐~由於病嘅關係,罕有地叫了熱飲。一杯飲品好無飲,材料足唔足,試熱飲便知龍與鳳。綠茶杯身用了防燙物料,感覺很貼心~打開蓋逐小飲都感到非常熱盪,綠茶味甘濃,一開始飲有些甜味,但慢慢就有甘苦嘅味道滲出,整個口腔都是濃濃嘅抺茶味,回甘一絕!另外叫了抺茶吉士紅豆大判燒,啱唒我呢啲想食紅豆又想食吉士嘅人~大判燒可能已經整定嘅關係,唔係好熱只係微暖,好在外皮仍然鬆軟,一咬就見到內餡非常綿密,抺茶味大判燒同紅豆好襯,加埋吉士非常滿足!本來以為飲左啖抺茶,會蓋過大判燒嘅味道,但食落又覺得好夾,一苦一甜好好味,如果熱啲就滿分啦!

抺茶熱飲

抺茶吉士紅豆大判燒