雖然成日都去尖沙咀,不過好多時都會遺忘咗亞士厘道呢個地方因為好多時一行就已經去咗美麗華嗰邊,貪嗰邊集中又多嘢食嘛但其實亞士厘道呢邊都有唔少餐廳,今次就㨂咗那間又幾十年歷史嘅餐廳試吓。一入門口就見到啲舊香港嘅相,証明佢地真係有幾十年歷史餐廳主要食東南亞菜為主,款式都唔少。由於放工之後唔想諗嘢,見佢有個set 餐,啲嘢都啱食,所以就叫咗一個馬來大餐試吓啦。呢個湯叫牛肉阿參,咁大個女都係第一次食。唔講真係唔知,原來阿參對腸胃好好。有開胃、通便作用,自古印度就用呢個湯來治療腸胃不適,泰國人更相信佢可以清除血液中雜質。飲落味道酸酸甜甜,入面仲有好多牛肉,材料豐富。之後就到串燒,我地㨂咗豬同雞。肉質嫩滑,配埋旁邊嘅沙嗲醬一齊食,更惹味。呢個蝦參巴隻蝦大大隻,爽口彈牙,配埋翠玊瓜蕃茄等配料一齊炒,味道甜甜地又微微地,食落好過癮!跟餐最後仲有一個咖喱牛腩飯,牛腩炆到好腍,咖喱微微帶嫩,同白飯係最佳配搭。黎到食娘惹菜,點可以唔叫海南雞!好彩無令我地我望,雞肉滑嫩,同埋好有雞味,水準唔錯。其實香港地好少有咁正宗嘅娘惹菜,因為佢地味道偏辣,所以大多數餐廳都會為咗迎合香港人口味,改咗個配方,但咁就失去咗佢地應
雖然成日都去尖沙咀,不過好多時都會遺忘咗亞士厘道呢個地方
因為好多時一行就已經去咗美麗華嗰邊,貪嗰邊集中又多嘢食嘛

一入門口就見到啲舊香港嘅相,証明佢地真係有幾十年歷史

餐廳主要食東南亞菜為主,款式都唔少。

其實香港地好少有咁正宗嘅娘惹菜,因為佢地味道偏辣,所以大多數餐廳都會為咗迎合香港人口味,改咗個配方,但咁就失去咗佢地應有嘅味道。難得搵到一間願意保持傳統嘅餐廳,呢份堅持係值得支持
2017-05-23