2024-11-03 154 瀏覽
一路睇好多好評話必食,然後見到一個寫完全相反嘅評語,於是都係半信半疑去試。坐低填好點餐單叫嘢俾錢先,店員都好友善,不過收銀妹妹搞好耐先落好單,最後都係發現漏咗隻溏心蛋。蛋$8唔係半熟,係未熟,裡面蛋白溶嘅,而且唔係橙黃色蛋黃,成隻蛋有陣好鹹嘅味,但個味又同個拉麵湯唔夾!講返碗麵,份量看似同一般拉麵屋差不多,但竟然用個啱啱好嘅碗嚟裝,湯無法俾多,飲咗一啖湯成碗已經變咗撈麵嘅樣。 平時食辣麵嘅我,第一次食於是叫咗招牌濃蝦湯麵試咗先,聞落去聞得出蝦味,但食落去冇乜,然後越來越重甜番茄味,好似落咗好多茄汁咁(唔係茄膏,茄膏酸啲香啲嘅),平時食麵會飲幾啖湯今次飲一啖都唔想飲,完全唔係日本拉麵嗰回事!!嗰碗麵唯一可取嘅係嗰三塊叉燒,份量合理,入口即溶。 可惜只為嗰幾塊叉燒的話,都唔夠意欲想响呢間食。第一次試嘅拉麵店,除咗麵,一定會叫煎餃。 呢度得炸餃子,都試吓吧。 但佢個樣,一睇就覺得硬,食落口真係好硬,皮好厚,仲好似翻炸咁。最後講樓面,店唔大,坐嘅位都好open(伸咗出舖外),但唔明小小的bar枱點解要放個遊戲機响度,啲細路企响隔離,你一路食嘢佢一路响旁邊拍打部機喧嘩,張枱仲要係連住震嘅,真係唔

最後講樓面,店唔大,坐嘅位都好open(伸咗出舖外),但唔明小小的bar枱點解要放個遊戲機响度,啲細路企响隔離,你一路食嘢佢一路响旁邊拍打部機喧嘩,張枱仲要係連住震嘅,真係唔明店主諗乜要整蠱客人。

觀塘咁多嘢食,我真係好唔相信呢間係觀塘拉麵之最。
2024-11-03
  • 齋叉燒