2019-07-01
話說成幾年冇食過和民,啱啱冇幾耐前見到佢有promotion,只要like左佢地FB/IG加食滿主餐牌一定價錢就有指定菜式半價優惠,見佢幾抵食就拉埋屋企人一齊去食個晚飯🤘🏻========================牛肉壽喜燒 $69 (+$39加配烏冬)作為今次半價嘅菜式之一點可以唔嗌🤘🏻一人份量嘅細牛肉壽喜燒算抵食,牛肉大概有五六片,採用左火鍋最啱配嘅肥牛,點少得加埋隻點烏冬附加嘅雞蛋入甜甜地嘅壽喜燒湯底入邊呢🍳湯底用左昆布調味,仲可以食到蔬菜配料同牛肉嘅鮮味,甜得嚟又唔膩,果然係我最鍾意嘅和式湯底,而KY亦強烈建議大家追加壽喜燒必配嘅烏冬😆========================酥炸軟殼蟹壽司卷 $89軟殼蟹卷上菜時間就比較耐,正正因為軟殼蟹係即叫即炸嘅🤪紫菜卷外有一粒粒蟹籽,而內裏嘅軟殼蟹的確香脆,入面仲有牛油果🥑生菜🥬青瓜🥒等等配料幫手中和炸物嘅油膩感,係值得一嚐嘅卷物😛.========================滑蛋豬柳盒子飯 $69雖然已經有海鮮又有鍋物,但填飽個肚又點可以唔嗌個飯呢🍚平時論豬扒飯個人就麻麻哋嘅,但加上滑蛋兩者夾到一個點就會即刻令胃口全開
========================
牛肉壽喜燒 $69 (+$39加配烏冬)
酥炸軟殼蟹壽司卷 $89
滑蛋豬柳盒子飯 $69
雖然已經有海鮮又有鍋物,但填飽個肚又點可以唔嗌個飯呢🍚平時論豬扒飯個人就麻麻哋嘅,但加上滑蛋兩者夾到一個點就會即刻令胃口全開🤩滑蛋炒得唔老,食得出係混入咗日式高湯煮制而成,加埋肉質嫰滑嘅豬柳齊齊仲有滑蛋內嘅洋蔥絲,話咁快就清晒成個飯啦😆.
======================== .
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 居食屋「和民」 (太子)
太子彌敦道750號始創中心地庫B01A,B10-12及B14號舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食