2016-06-01
和歌山之美麗日本料理美麗華商場已經成為一個超強嘅飲食熱點, 中西日韓,甜品等等應有盡有,很多知名嘅餐廳都進駐咗!今次黎到和歌山品嚐一下日食西日料理和歌山殿內感覺開陽門口已經見到壽司吧,新鮮嘅刺身擺放係你面前!先點了韓式辣醬豬肉沙律以韓式辣醬, 沙律醬及芝麻醬而成的沙律汁, 配上薄切豬肉, 超滑豆腐及新鮮沙律菜十分惹味有口感,豬肉片亦都好多食完呢個沙律其實都幾飽架!接住有前菜的三文魚他他併柚子味噌呢一個菜,賣相同埋口感都十分之正,三文魚配想柚子汁口感獨特十分嫩,味道亦都匹配,連我呢啲向來比較少食三文魚嘅人都十分之喜愛,配上黑魚子無論賣相口感都很滿足!很藝術品啊!再來刺身7點,我發現和歌山嘅食物真係呃like 一流,無論設計詆毁以及器皿都十分之精美,就以呢個刺身七點吖呢個咁特別嘅木樓梯器皿已經影爆相,一放落枱至少用左成分鐘來影相,配上上邊一望就知道新鮮,而且帶點自然嘅光澤嘅刺身,講真呢一個刺身七點只係買百零蚊,很超值!刺身都係由日本空運到港,七點唔會每次都一樣因為會由師傅決定選取最正最新鮮嘅時令刺身今次分有吞拿魚, 油甘魚, 三文魚, 黃鯛, 甜蝦, 赤羽太,帶子,特別推薦呢度嘅甜蝦同埋帶
美麗華商場已經成為一個超強嘅飲食熱點, 中西日韓,甜品等等應有盡有,很多知名嘅餐廳都進駐咗!今次黎到和歌山品嚐一下日食西日料理 和歌山殿內感覺開陽門口已經見到 壽司吧,新鮮嘅刺身擺放係你面前! 先點了韓式辣醬豬肉沙律 以韓式辣醬, 沙律醬及芝麻醬而成的沙律汁, 配上薄切豬肉, 超滑豆腐及新鮮沙律菜 十分惹味有口感,豬肉片亦都好多食完呢個沙律其實都幾飽架!
接住有前菜的三文魚他他併柚子味噌 呢一個菜,賣相同埋口感都十分之正,三文魚配想柚子汁口感獨特十分嫩,味道亦都匹配,連我呢啲向來比較少食三文魚嘅人都十分之喜愛,配上黑魚子無論賣相口感都很滿足!很藝術品啊! 再來 刺身7點, 我發現和歌山嘅食物真係呃like 一流,無論設計詆毁以及器皿都十分之精美,就以呢個 刺身七點吖呢個咁特別嘅木樓梯器皿已經影爆相,一放落枱至少用左成分鐘來影相,配上上邊一望就知道新鮮,而且帶點自然嘅光澤嘅刺身,講真呢一個刺身七點只係買百零蚊,很超值! 刺身都係由日本空運到港,七點唔會每次都一樣因為會由師傅決定選取最正最新鮮嘅時令刺身 今次分有吞拿魚, 油甘魚, 三文魚, 黃鯛, 甜蝦, 赤羽太,帶子,特別推薦呢度嘅甜蝦同埋帶子,十分鮮甜,而赤羽大我第一次食,十分有特色,口感很好! 再來個沙追魚天婦羅 日本沙追魚天婦羅;外脆內嫩,原來你地炸蝦天婦羅更吸引,而且魚味都十分之突出,無骨啖啖肉!推薦!
仲有呢個番茄豬肉配鱈魚脆片 上枱嘅時候,賣相冇其他嘅特別!因為都係啲黑沉沉嘅食物,但係竟然係用上由細食到大嘅鱈魚脆片配上精美嘅蕃茄豬肉碎,第一次咁樣食說魚片,說魚片保留口感香脆,配合帶點酸甜嘅蕃茄豬肉碎,給我詞語別不同的配搭,更還想不到係如此出奇的合拍! 少食多滋味尤其適合形容食日本美食,每一件都精細令人回味,和歌山嘅菜式全部都色香味俱全,價格合理呀!環境都很舒適啊!