2024-10-15 376 瀏覽
📍 洋食商店 (長沙灣)店外既裝修好吸引,去日本既感覺番哂黎🇯🇵雖然開返關,但一直番工都冇時間去到,未去到日本🇯🇵唯有入去日本餐廳止下血先🫶🏻空間闊落坐得舒服,而且仲有店員會幫大家燒埋,唔怕燒過燶,服務勁好,要比個芯❤️🔸 美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯壽喜燒個汁有點類似乾燒將醬汁鎖進肉裡的感覺,很喜歡半甜甜的醬汁,兩款牛肉都相當滑,主要食口感,牛味濃郁,價位較高的油花當然較靚,不過油膩感亦相對強,肉片油花超美、肉質軟嫩沾蛋液,超享受牛肉滋味🐮吃不夠可以再追加,蔬菜也都好食😋尤其大蔥非常鮮甜!燒完肉之後就燒埋個菜,到最後店員會過嚟將個飯撈埋啲汁同雞蛋一齊燉,就做岀🔸燉飯,將所有嘅精華都融入晒喺每粒米飯入邊,口感好似意大利飯,第一啖已經{曄}一聲,甜甜嘅味道真係好易入口,不知不覺就食晒🫣跟餐包括埋🔸 刺身拼盤,有五款不同刺身,三文魚、海蝦、油甘魚、帶子、吞拿魚,全部都好新鮮,帶有魚油香🐟🔸 燒味醂魚乾烤雞泡魚乾香腍,稍有鹹香,軟硬度得捏得啱啱好,配合沙律醬味道更豐富最佳既伴酒🍶🔸 激厚牛舌牛舌厚切再燒,肉質軟腍爽口,有好濃郁既牛肉重味,越嚼越香!🔸 明太子玉子燒蛋卷好嫩滑,裏面有好多

📍 洋食商店 (長沙灣)
店外既裝修好吸引,去日本既感覺番哂黎🇯🇵

🔸 美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯

🔸 燒味醂魚乾

🔸 激厚牛舌
牛舌厚切再燒,肉質軟腍爽口,有好濃郁既牛肉重味,越嚼越香!

🔸 明太子玉子燒
蛋卷好嫩滑,裏面有好多鹹香明太子,更有蟹籽,超滿足😍

兩款茶類剛好可以去除油膩感,更帶點清新🍵
🔸 桂花綠茶
🔸 冷泡茉莉烏龍