2023-06-18
高質日式燒肉放題今日約左同是牛魔王嘅friend一齊去食一直想試嘅和牛燒肉一郎(銅鑼灣漢寶大廈),餐廳座位寬敞,設有卡位。我地揀選Course C 日本黑毛和牛放題及極上花盛合,用餐時間120分鐘(598/位)是日寶箱(必食推介)一塊比兩隻手掌仲要大嘅和牛肉眼扒,紋理清晰,雪花分佈均勻,鋪有金箔,氣派非凡。肉眼扒由店裡師傅操刀炮製,三兩下已經燒好並分剪好。和牛肉眼扒入口即溶,口感細嫩,肉汁飽滿,齒頰留香,食唔停口,必食推介。極上花盛合 和牛肋肉,和牛里脊肉,里脊肉,牛外橫隔膜,豚肋肉,牛舌均捲成一朵朵盛開的花朵,灑上金箔及配有蔬菜拌盒,十分精美。睇個賣相都已經心花怒放,食指大動。牛肋肉口感嫩,帶有豐富的油脂,並帶有濃郁的牛鮮味;和牛里脊肉肉質細膩,油花較少,相對有嚼口; 里脊肉燒得較金黃在入口,油花與嚼勁的平衡; 橫隔膜與肉眼相近,油脂適度,口感軟嫩;牛舌豐盈彈牙。舟盛 新鮮大隻嘅帆立貝,鮮美多汁;大蝦鮮甜可口;原隻魷魚,燒至金黃,彈牙鮮美;嫩滑的雞塊,燒至外皮金黃,食落外脆內軟,鮮嫩多汁。海鮮船也配有南瓜,茄子,香菇等野菜。和牛薄炙壽喜燒 薄切嘅和牛快速在爐上燒兩下,沾上原隻蛋漿,更
是日寶箱(必食推介)
極上花盛合
舟盛
和牛薄炙壽喜燒
薄切嘅和牛快速在爐上燒兩下,沾上原隻蛋漿,更能帶出和牛的鮮嫩
生牛肉壽司及香蔥生牛肉腹肉碎壽司
牛肉鮮味和油脂完美結合,牛肉軟嫩入口即溶,配上壽司醋飯,中和了油脂嘅油膩感,頗有層次。
放題部分選擇琳瑯滿目,共110款,其中包括4款日本黑毛和牛,25款精選牛,牛刺身,牛壽司,豚肉,雞肉,海鮮野菜等。
自選區
沙律吧有各式新鮮的蔬菜及沙律汁,可以解解燒肉的肥膩;
飲品區除有各式罐裝汽水果汁,熱茶外還有自家調製嘅特飲,個人就好鍾意virgin sangria和白桃汁;
有各式小甜品,爆谷,棉花糖及日本品牌雪糕和雪條
呢餐主要focus係d肉,齒頰留香,極為滿足!110款未能盡試,下次再約三五知己再黎。