2014-08-31
8月17日約好了表弟午餐去Jamie Oliver新菜館。但因要等一小時,最後決定去對面個間越式菜館。唔使等位的情況下我點了越色春卷撈檬同鳯梨汁。表弟則點了越色雞翼豬肉飯同蘋果汁。表弟對我碗越色春卷撈檬同鳯梨汁沒有湯底有疑問。我解釋是要加入撈檬汁。因是冷盤食物。個春卷做得好趣。加上用料充足,食落好有越式風味。個撈檬汁都調得好。支汁本身調到個酦味到中間位。夏天食撈檬最好。個鳯梨汁好一般。不過不失。表弟個越色雞翼豬肉飯個雞翼賣相唔錯。但佢食唔出越式風味。個豬肉好爽,切到個size啱啱好入口。但因越式菜講求酦辣味,係無酦辣味情況下佢要加入撈檬汁。當加入撈檬汁增加食慾。易入口又同雞翼及豬肉產生化學作用後出來的味道可達至越式菜。佢點個杯蘋果汁有蘋果味,算合格。係銅鑼灣貴租區每人收$75都好合理。是次是今年表弟最後一次同我聚餐,佢請客多謝我帶他去香港玩。
題外話/補充資料:
加入撈檬汁增加食慾。