2024-01-30
今次行過太子,無預早咁入咗間咖啡店@bar_memento,頭先受啲朋友影響,成日講佢哋啲荔枝鐵觀音慕絲蛋糕有幾正,所以馬上叫咗份嚟試吓。食落,內心真係一陣「哇」嘅感覺🤩。嗰啲荔枝咁清新,鐵觀音茶香浮到面頭黎,仲有個海綿蛋糕底,口感正到不得咗👌。話晒,話少一句,咖啡店仲有個小夜晚變身嘅Bar模式,這個要mark低晚啲再嚟一轉。嘆吓嘅Matcha Affogato真係少見,espresso嘅箇款相信大家唔陌生,但matcha版嘅就非一般。飲落濃郁嘅抹茶味完全符合我對於一杯Matcha Latte嘅幻想,雖然個雪糕小小失意,有啲冰粒,不過味道依然冇得輸🍵。絲絲總括,我都幫襯咗杯Spanish Latte。綿綿嘅練奶與咖啡嘅結合,簡直係香滑,每一口都流露出甘香,啱晒我呢啲鍾意甜滋滋口感嘅朋友。總結嘅話,呢一轉嘅食評體驗,可以話係大滿足又大滿足,各位落太子一定要試吓呢間咖啡店,夜晚過嚟飲返杯小酒,實在係Life is good 嘅寫照。🌙🍰☕️