2010-01-25
24-1-2010陪朋友到西灣河一轉, 搞掂後原本想去太古坊一帶的新店食 crepe 及 souffle, 但該店星期日唔開門, 轉戰呢間傳說係「低調高手」的咖啡店.叫了 Xen Special Blend... 聞落好香, 齋飲唔酸, 唔澀, 亦其實唔覺苦, 只覺得十分濃厚, 帶點甘味; 落糖落奶後, 就十分滑溜, 飲完喉嚨好舒服呢 唔飲咖啡的朋友叫了 iced chocolate, 勁多 cream 無試了, 唔知朱古力味又夠唔夠濃?另要了兩隻店員 (老闆?) 介紹的 raisin scone, 配 cream 及 blueberry jam... 自行走 raisins 後, 食落少少甜, 不過唔黏口又唔算香, 而且唔係熱食始終差 d; "cream" 非 clotted cream 而係 whipped cream, 雖然奶香一般, 但打得輕巧, 感覺還 ok 的.小店「藏於」人流好少的「0靚」商場, 地方亦較簡陋, 不過望埋 bar area 見到佢 d 咖啡 equipment, 感覺係好 pro 的一間店, 真係估佢唔到. 每人放低約 $30, 喺呢頭想飲咖啡的話
每人放低約 $30, 喺呢頭想飲咖啡的話, 應該會再來的.