2013-09-05 31 瀏覽
星期日係都要返公司做埋d 小尾, 做到肚餓就去附近海港城既虎洞拉麵, 可能過左lunch時間, 唔洗等位, 入面環境唔錯, 如果坐窗邊仲可以睇到維港景色, 我叫左一碗咖喱豚肉拉麵同一個炸雞.第一次食咖喱湯底既拉麵, 唔知會唔會搶晒日式拉麵既風味, 但這個咖喱豚肉拉麵個湯底的確唔錯, 味道剛好, 食得出係咖喱, 又唔會太重味.豚肉切得算薄, 但唔會韌, 上面仲有一D醬汁, 小小甜, 似日式燒汁, 襯埋個湯底, 食落又真係幾特別. 拉麵亦都煮得剛剛好, 有口感, 再加上糖心蛋同一塊紙菜, 一碗有咖喱味又不失日式風味既拉面不出 10分鐘就比我食晒.炸雞都算大舊, 吉烈炸得夠脆入面都仲有肉汁同鮮嫩, 伴碟有蜜糖芥辣醬同耶菜絲, 可以中和返吉烈既熱氣, 雖然一個人食, 但亦都非常滿足!
炸雞
咖喱豚肉拉麵