2012-09-05 22 瀏覽
媽媽上個星期己經同我講話旺角中心附近開左間清湯腩 , 但係上星期去左大角咀探表嫂所以無去到 , 順延到今日食 , 我黎到旺中 ... 只係見到一間清湯腩 , 返黎上 openrice 一睇 ...都唔係新開o既 ... =.=" 但媽媽話係呢間喎 , 咁係佢攪錯左 ...真係有一間新開o既但唔係呢個舖位 ? 定係佢以為呢一間係新 ?? 黎到見到店肉擠滿客人 ..... 等左一陣先有位 , 帶位o個位哥仔 ...大大聲o係間細小o既店入面嗌 : 幾多位呀 ? 兩位呢邊丫 ...甚至係連落單都嗌 : 要o既咩o家 ? 仲有無其他呀 ?? 皆因店內o既枱係相當擠迫 , 跟本店員都無辨法走埋去落單 , 連拎野食上枱都要不停大叫 " 睇住後面. .. 滾水 .... " 嘈到不得了 媽媽黎到第一個反應就問 .... 迫成咁o既 =.="此時我都己經坐好左 , 叫我出返黎同佢入黎坐一樣咁艱難 , 進退兩難之下, 照食啦 , 不過論環境 , 都可以肯定我地唔會再黎食我事先己經睇左 menu 揀好食乜o家喇 , 等埋媽媽先一齊叫 :1. 招牌清湯腩河~ 佢 d 牛腩有幾個部位可以揀o既 , 分為爽腩
媽媽上個星期己經同我講話旺角中心附近開左間清湯腩 ,
但係上星期去左大角咀探表嫂所以無去到 , 順延到今日食 ,
甚至係連落單都嗌 : 要o既咩o家 ? 仲有無其他呀 ??

媽媽黎到第一個反應就問 .... 迫成咁o既 =.="
此時我都己經坐好左 , 叫我出返黎同佢入黎坐一樣咁艱難 ,

1. 招牌清湯腩河
~ 佢 d 牛腩有幾個部位可以揀o既 , 分為爽腩 , 坑腩 , 崩沙腩 ,
反正都無乜特別研究 , 而且又係第一次黎食 , 媽媽話就試下招牌o個碗啦
$ 33 , 份量都唔少 , 河粉夠滑 , 軟淋適中 , 蔥花另外用湯匙裝起 ,
個湯老實講我唔覺得有咩特別 , 牛腩係有淋有爽 , 但絕不會韌 , 唔錯
2. 咖喱牛腩河
~ 呢度除左清湯腩之外仲有出名食正宗巴基斯坦咖喱 ,
咁要兩者兼備o既 , 就係呢個咖喱牛腩河 , 但同我想像中有所出入
我仲以為係一碗有著咖喱濃湯o既牛腩河 , d 牛腩都係用咖喱煮
但原來係分開上 , 一碗加左咖喱汁o既牛腩 , 一碗湯河
咖喱汁裏面好多洋蔥碎 , 好香 , 但咖喱味唔夠濃 , 少辣 = 唔辣
不 d 汁落河粉度食就會好淡 , 不多多都食唔到個咖喱味 ,
如果夾 d 河粉落碗咖喱汁度食 , 又會攪到成個咖喱都稀晒
牛腩同樣係有 d 爽有 d 淋 , 有 d 位好香 , 有一舊濃到有 d 騷
我諗如果唔係要河粉 , 叫返咖哩牛腩飯 , 會好食好多
3. 炸雲吞
~ 雲吞都係招牌之一 , 賣點係用新鮮靚蝦 , 同埋有雲吞皮有金魚尾
炸雲吞都唔例外, 個金魚尾真係幾靚 , 又香又脆仲好薄皮 ,
不過好多油 .... 成張吸油紙都濕晒 , 好在食落口無o個陣油益味
雲吞餡爽甜彈牙 , 隻蝦 size ok , 但連肥豬肉o既 size 都一樣唔少
4. 青檸七喜
~ 加 $ 12 , 青檸原粒上 , 因為無事先篤定 , 要成粒不返出黎用手擠汁
如果就咁用匙連皮篤佢會好苦 , 呢一點唔夠細心 , 幸好青檸夠鮮好清香
食物方面其實係唔錯 , 而且 menu 都仲有吸引我o既食品未試 ,
但係環境質素問題 , 都係比 OK 算喇 , 亦代表 ... 我未必再黎喇

##
2012-09-01