2018-08-22
下午諗唔到去邊度食,同事就建議去食車仔麵,佢話未試過食呢間,咁就去試一試。車仔麵通常都係食嗰幾樣野,呢度都唔例外,第一時間要試吓佢哋嘅咖喱魷魚,咖喱味濃郁,辣到適中,唔會係辣到飛起嗰隻,咖喱汁都幾香,而且都幾入味,魷魚口感爽滑,係有質素嘅咖喱魷魚。仲有就係佢哋嘅咖喱魚蛋,魚蛋都夠彈牙,未到除咗同頭先差唔多嘅咖喱味之外,最特別係有一陣陳皮香,而家唔多鋪頭會用陳皮魚蛋,確實多咗一種懷舊嘅感覺,係唔錯的。湯底係咖喱汁配粗麵,呢個始終係一個無敵組合,粗麵可以吸收晒咖喱嘅精華,所以就好啱好襯,係大開胃口。仲有係豬紅同埋牛腩,牛腩口感就彈牙,味道都好夠入味,食得出係抆左一段時間,夠晒林。仲有豬紅就好滑溜,有如食豆腐一樣,。整體來講呢度車仔麵嘅質素係唔錯。