2019-01-30
早排我老友話去飲啤酒,我沒有多問,一口就應承佢了。佢話佢屋企附近有間幾唔錯既酒吧有得食咸豬手,帶我去試下。我遲左少少,入到去就見到平時食醉雞都臉紅既佢,竟然飲了一大杯hoegaarden了。咁我都立即睇下有咩野飲先:餐牌上面都有好多款酒,估唔到,竟然,仲有芝士奶蓋!!!不得不讚呢間德國餐廳十分貼地,相信一家大細來食都會好happy,不過,我係來同我老友飲酒的,就叫左杯stella先我望下周圍環境,雖然唔算大,但燈光少少暗,播下音樂,感覺仲cosy,然後我望下牆上面的掛畫同poster,有d德國野,有d啤酒咁,都幾有格調架。點知竟然比我見到右面有張tarkovsky既poster...tarkovsky,俄國導演來架喎,放張solaris的post係呢間德國酒吧,係咪想講呢間餐廳對客人來講,係另一個星球,會帶來另一種感覺?鏡頭一轉我就同我老友繼續飲野,佢已經飲了兩杯,但都仲未出過聲。我就好似tarkovsky的長鏡頭咁,淨係望住我老友,望左10分鐘,看到佢表面ok,但隱含住一絲憂傷。我話,不如叫d野食啦,一睇,都幾抵喎!呢個餐真係好抵,400蚊唔洗就有豬手、香腸拼盤同nachos!不過佢
佢話佢屋企附近有間幾唔錯既酒吧有得食咸豬手,帶我去試下。
咁我都立即睇下有咩野飲先:
不過,我係來同我老友飲酒的,就叫左杯stella先
然後我望下牆上面的掛畫同poster,
看到佢表面ok,但隱含住一絲憂傷。
我話,不如叫d野食啦,一睇,都幾抵喎!
不過佢就話唔太餓咁我地就散叫算,我地都係環保之人盡量唔會做成浪費。
而且配上薯角同酸菜,不得不承認呢度的酸菜幾好食,係令呢個拼盤點睛的元素
我老友基本上只食了白香腸,可能他好掛住慕尼黑吧。
佢又話唔餓,點知食得多過我,我地就再追加一份咸豬手。
塊皮好脆下,咬落去脆仆仆既聲,
就好似你係無人的森林入面踩左一塊失去水份的枯葉咁,
肉嫩,唔似其他地方有時d肉會老
如果我仲食得落的話,會order多三份!
食到咁上下,我老友終於出聲,然後我望住佢像solaris星球上的人類一樣迷妄既神情,講:
德國腸都有成1500種啦,食死一條白香腸,好聽d就叫長情,唔好聽就叫
再唔啱既,轉下口味食豬手囉,你想偏門d既,叫隻豬手,但淨係食酸菜都冇問題架。
2019年了,農歷新年都就到,唔好再沉溺了係條白香腸度了。
希望我老友會ok吧。
如果唔ok,再來飲過吧,因為都真係好食又抵食!