2018-09-04 604 瀏覽
又到了 Happy Friday 放工的時間,又是同朋友的約會吐苦水的時候,大家都是係中上環返工,大家OT完 8點幾就相約在附近的 Green Waffle Diner 一齊食晚飯,食下舖頭出名的 Waffle,希望能夠有苦中一點甜的感覺。Carbonara 芝士忌廉蛋黃長通粉 ($107),長通粉煮得好有彈性,好有咬口,芝士和忌廉好濃味,加上了多黃醬汁使長通粉好 creamy,煙肉有的還是脆卜卜的味道真的不錯。牛肉粒薯粒鑊仔 ($126),這個應該是必叫美食,我見每一枱都有叫這個鑊仔,材料好豐富,有牛肉粒、炸薯粒、蘑菇粒、洋蔥和水煮蛋。鑊仔勁熱,水煮蛋吉開有少少流心的質感,牛肉粒好煙韌,粒粒炸薯添加了一份飽肚感覺。鮮芒果士多啤梨窩夫 ($84),到了壓軸主角出場,等這個甜品都差不多等了15分鐘的製作時間,窩夫好大塊,焗得熱辣辣,窩夫皮是脆的,有倒上了蜜糖和士多啤梨醬,凍冰冰的雲尼拿雪糕配上窩夫簡直是絕配,而且鮮芒果同士多啤梨都好甜,真的大讚,有種幾滿足的感覺呢!雖然這間店價錢並不算平,但偶爾獎勵下自己,確實是人生一大樂事呢!
Carbonara 芝士忌廉蛋黃長通粉

牛肉粒薯粒鑊仔

鮮芒果士多啤梨窩夫

2018-08-03
5 分鐘 (堂食)
Carbonara 芝士忌廉蛋黃長通粉
牛肉粒薯粒鑊仔