2023-10-24 87 瀏覽
唔食得咁多但過下口癮,個friend 話呢度大閘蟹餐好抵食。二人餐有每人一隻3-4兩重嘅大閘蟹乸,而家食蟹乸最鮮最香,d蟹膏夠成熟。餐仲有其他小食同前菜,好豐富。個餐未上,見到呢度有老樹文旦賣,而家當造。試左兩片,文旦獨有清香真係濃d,都幾好食~講返個餐,逐樣又講下:蝦苗頭水紫菜 - 有股酸醋味嘅水紫菜,有少少蝦米鮮味,開胃好味。莆田茘枝肉 - 係咕嚕肉中有茘枝味,口感層次比一般咕嚕肉多。莆田扁肉湯 - 清清地有肉汁味清湯。大閘蟹 - 唔算大隻,但以蟹膏同鮮味度取勝,性價比高。食完店員遞上杯薑茶,個體驗好好。主食有三款,我地揀左炒米粉 - 好鬆夠乾身,超幼嘅米粉好夠味。兩款甜品,揀左蓮子雪耳糖水 - 甜度適中,雪耳滑,竟然連蓮子都有香味好驚喜。真係幾抵食~

文旦

講返個餐,逐樣又講下:
蝦苗頭水紫菜
莆田茘枝肉
莆田扁肉湯
莆田扁肉湯 - 清清地有肉汁味清湯。
大閘蟹
炒米粉