2009-09-29 25 瀏覽
繼續是食家的生日飯,正日的夜晚收工收得夜,諗左好耐決定簡簡單單去小肥牛打邊爐﹗成10:30pm來到仲要有訂位,都要等成三個字先有得入座,真係估唔到咁鬼好生意,上到去見到其實有好多大枱都俾左0的二人三人座,睇黎佢地0的排位有0的問題,可以做得更好的﹗先來一個牛肉刺身,呢樣係小肥牛必吃之選,28蚊有成十幾片,入口味道鮮甜,廿幾蚊有0的咁既貨色很是超值,連埋洋蔥再加少少日本豉油同吃相當美味﹗今日要左個花鵰藥材鍋,0的藥材味十分之勁,淥菜同菇同齒脥留香,好野﹗10蚊碟既牛頸脊切得細條又肥又薄,雖然係特價貨不過都應該留意下質素吧﹗講真我真係唔覺呢款可以賣到七十幾蚊做生招牌﹗再要一彈係佢個咩澳洲牛,見食家生日梗係點最貴的牛吃吧,佢賣$88,賣相很一般,得五六片下面仲有0的蔬菜托底,吃落唔腍滑不特止仲要偏韌,講真個賣相同出面超市廿幾蚊包既大同小異,只係大片小小,我就唔明點解佢要賣到最貴了,差﹗要讚的是佢地既手打蝦滑,真係好香彈牙好好食,食落啖啖都係蝦粒,鮮甜味美,我地兩個打包左一粒返去俾大狗,佢一聞到已經眼睛發亮﹗吃完個十分麻麻既澳洲牛之後,意猶未盡問問部長有咩牛係最好食,佢就推介咩安格斯牛,於是又

吃完個十分麻麻既澳洲牛之後,意猶未盡問問部長有咩牛係最好食,佢就推介咩安格斯牛,於是又來多一碟,大大話話兩條友清左成四碟牛﹗

安格斯個樣就靚好多,輕灼之後肉質鬆軟,牛肉雖未算濃不過亦算好味,相比起太子的春夏秋冬仍有不及,但一定好過之前兩碟,來呢度都係食呢隻牛,應是最好的了﹗

試牛食牛,不知不覺兩個人食左成四百幾蚊,這就是食家的生日晚飯﹗

有彈有讚,不過食家生日,唔會喊的,就ok啦﹗
牛刺身,必吃
蝦滑是最正的食物
半肥瘦乎?
八十幾蚊的超市貨
不腍滑還偏韌,大家樂一人一爐更好
安格斯牛是最好的﹗
牛刺身,必吃