2024-01-21
飲咗珍珠奶茶咁多年,呢一次試認真寫一個珍珠奶茶系列。今天路過旺角,買了一杯臻.茶的奶茶,臻.茶擁有多種不同的茶種,有綠茶、紅茶、烏龍茶和白茶等好多不同種類。茶葉來自世界各地,保證了種類的多樣性,選擇方面的確不錯,但臻.茶的性價比其實相對不高,茶的品質不高,是否物有所值就有點問題。茶種類繁多是最大好處,不過真係好平,臻.茶絕對是一個值得一遊的地方。黑糖珍珠大紅袍奶茶個杯個樣幾靚,感覺唔錯。但可惜味道真的一般,杯茶黑糖味真的欠奉!個奶茶茶身好薄,珍珠呢真係超級硬👎🏻,可能係因為假日中午後的時間最多人的時段幫襯,流量可能太高,跟本唔夠時間做一粒正常有煮的珍珠, 否則唔硬成咁。不過價錢咁平, CP值係會拉返高些小, ⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘🧀️ 約700-850kcal 卡路里/份
黑糖珍珠大紅袍奶茶
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘
🧀️ 約700-850kcal 卡路里/份
題外話/補充資料:
#fitfood4coach
----------
#fitfood4coach #hongkong #foodpicks.hk #travelideas.hk #holidaysmart #hkblogger #getreadyhk #hkppltravel #ublog #getreadyhongkong #weekenddaily #travelreadyhk #popdailyhk #openholidays #meethkcom #hkblog #放假去邊 #ufoodphoto #區區搵食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hkfoodblog #foodaholichk #香港好去處 #放假去邊 #深水埗美食 #深水埗 #深水埗好去處 #台式飲品