2019-10-04 56 瀏覽
我哋兩公婆好少食西餐,今日喺沙田唔知食乜好老公話不如試吓呢間啦,上網睇原來係A1集團,之前好鍾意食(但而家執咗)嘅沙田Balencia都係佢地嘅,所以俾次機會希望食得番Balencia嘅味道。原來又唔錯喎!我地大約7點左右入座,店內都坐滿咗8成。晚飯時段Menu有兩種,一個係二人Set Dinner,另一個就係a la cart。我哋揀咗二人Set,再加一份小食,因為咁樣點會比a la cart抵少少。首先前菜有兩個面包、甘筍湯同埋沙律,我開頭仲以為是日餐湯會係罐頭湯,點知個湯幾好飲喎,濃度適中,飲到少少甘筍蓉係入面但又唔會杰到難入口。面包應該係用番A1嘅面包,好鬆軟香口😋可惜無帶阿女嚟,如果唔係佢一定搶住食。沙律細細碗但用料都唔差,有我鍾意食嘅rocket leaves。之後嚟嘅係小食,我地點咗意式青醬煮原隻青口配薯條。唔好睇佢細細兜但係青口有16隻左右,其實幾抵食。重點係,個青醬好香口,有淡淡牛油蒜香,我地食完仲諗住留起個青醬陣間撈飯食😂不過青口上碟時就唔係太夠熱,如果熱啲會更加好味之後上主菜啦,先嚟嘅係香煎鵝肝意式燴飯。鵝肝Size啱啱好,因為食得多會好膩,入口好濃油香味,配埋飯

甘筍湯配麵包
沙律

意式青醬煮原隻青口配薯條

之後上主菜啦,先嚟嘅係香煎鵝肝意式燴飯。鵝肝Size啱啱好,因為食得多會好膩,入口好濃油香味,配埋飯上面的芝士味道好夾。然後就係慢煮黑毛豬,因為佢慢煮嘅關係會比較似你,不過都值得等嘅。因為咁大塊豬扒真係一啲都唔韌唔會有鞋口感,而且肥膏位置仲可以完整咁保留。對於我呢啲鍾意食肥膩野嘅人,嗰塊豬油入口即溶真係冇得頂,不過罪惡感都加倍😂黑毛豬調味偏淡,但就可以保持豬肉的原汁原味。
香煎鵝肝意式燴飯
慢煮依莉比亞阿黑毛豬安

最後我地點埋餐飲,侍應哥哥話我地個餐仲有甜品甜品係雀巢雪糕。或者可以加$10要Movenpick雪糕。不過我哋真係食得好飽啦,最後都冇食到甜品就埋單啦。

2019-10-03
甘筍湯配麵包