2016-11-11 668 瀏覽
日日返工對住電腦做到有氣無掟抖,個腦實晒好鬼攰,咁辛苦做野一定要獎勵下自己。今晚訂咗螢壽司去食「おまかせ」料理  。之前來食晚飯只是普通ORDER檯,覺得質素很不錯。Omakase原來以前只有熟客才能享用這服務,客人因為經常幫襯,與廚師建立互信關係,當沒有頭緒時,就會交由師傅發辦,後來慢慢演變成現今的「Omakase」。Omakase 是師傅為客人選取最優質、當造食材的日本料理。企著的準備就緒,坐著的滿心期待   我不用看餐牌不用點菜也不需要問吃甚麼,這一頓飯,由選材、烹調、氣氛,全由廚師即席作主。看著放在面前的碟子,似蘿蔔絲但又唔似蘿蔔絲,因為實在太晶瑩剔透;原來師傅切絲後放在冰櫃冰鎮過,所以會有此效果雖然Omakase是由師傅發辦,但師傅也會先聽取我們喜好才動手。另外,品嘗Omakase有序,就是由前菜、刺身,壽司、燒物或串物、味噌湯到甜品,而吃刺身及壽司時記得要由淡至濃,才能吃出每款的獨特味道,別浪費了師傅的精心安排。第一樣就係沙律,清新一下味蕾          前菜有煮得很入味的牛舌      左口魚和左口魚邊  喜馬拉雅山岩鹽加青檸汁的北海道帆立貝 10月又是吃秋刀時

今晚訂咗螢壽司去食「おまかせ」料理  。
之前來食晚飯只是普通ORDER檯,覺得質素很不錯。
企著的準備就緒,坐著的滿心期待

雖然Omakase是由師傅發辦,但師傅也會先聽取我們喜好才動手。另外,品嘗Omakase有序,就是由前菜、刺身壽司、燒物或串物、味噌湯到甜品,而吃刺身壽司時記得要由淡至濃,才能吃出每款的獨特味道,別浪費了師傅的精心安排。
第一樣就係沙律,清新一下味蕾

前菜有煮得很入味的牛舌

左口魚和左口魚邊
 喜馬拉雅山岩鹽加青檸汁的北海道帆立貝
10月又是吃秋刀時

秋刀

深海池魚

池魚他他 ~ 加咗日本青蔥,更添清新

トロ

木魚 ~ 平時接觸到既木魚係乾身薄薄透透的放在章魚燒上的,新鮮的倒時第一次見

銀鱈魚西京燒     ~ 這個是全晚失色的一道, 賣相不吸引之餘,唔夠香滑

同師傅講D薑好好味,原來這兒的酸薑是店中自家浸制

當我吃完,細心的師傅又再為我加添,唔覺唔覺我可能食咗幾舊薑落肚

可以坐在BAR檯,一邊近隔離看著師傅們的手技,絕對是一種享受。

師傅們會為我們揀選時令食材製作料理
立魚壽司

石垣貝壽司 ~ 真係唔講唔知,原來新鮮既石垣貝好得意,師傅最尾有一下會拍一下片石垣貝,貝即是反彈撓起,要係新鮮既先會有依個效果
  牡丹蝦膏牡丹蝦壽司

赤鯥魚壽司

三文魚子軍艦

馬糞海膽 軍艦

大拖羅壽司

湯是豆腐菊花湯,菊花絕對考刀工,菊花在湯内自然散開,望見都開心,湯很鮮甜,如果可以飲多碗就好了。

尾聲了.....     綠茶紅豆奶凍

滑嘟嘟

最後,師傅還問夠唔夠,師傅話如果唔夠可以整多個烏冬.... 嘩.... 已經好滿足了 !

偶爾食一餐豪既真係好值得呀 !

2016-10-06
5 分鐘 (堂食)