2023-06-23
今日特登同朋友黎到黃金海岸,除咗欣賞一下屯門既日落晚霞🌅,仲有到訪頗有名既「秋香」㊗️。一直都好想食佢大名鼎鼎既煲仔飯,今日終於可以一戰啦!🤩餐廳環境佈置別出心裁,到處都可以比食客「打卡」!中國古代裝修🏮,木色窗框和橫樑🪟,配襯紗簾同玻璃花紋嘅燈🔮,加上懸吊的清酒和威士忌酒樽🍾,光影成趣。唐伯虎成功令屯門點上一些趣味🥳前菜方面:威士忌燒蠔🦪,係餐廳其中一樣推介嘅招牌菜,鮮甜燒蠔配上濃烈威士忌,係一個唔錯嘅配搭。日式吉列廣島蠔🔥,炸得外脆,蠔汁鎖緊,食到啖啖蠔味。秋香黄金粟米沙律🌽,我最喜歡呢道菜,用心製作。香甜既粟米配上邪惡既明太子沙律醬,味道層次更上一層樓,下面配番沙律菜🥗,減輕肥膩感,又增加返健康嘅元素。串燒🍢:燒雞翼🐤,即刻諗起周星馳既「燒雞翼,我鍾意食」😆芝士雞肉丸🍡,咬落爆左啲芝士出黎,好滋味呀~😛鹽燒白鱔煲仔飯🐟🍚,重點來啦!賣相吸引,用小鐵鍋裝住,又能達至保溫效果。白鱔肥美,魚油甘美,間中食到小碎骨,要小心;將中間既生蛋撈勻,每粒飯都沾滿蛋汁、燒汁同魚油;兩者相得益彰。☺️總括而言,想係黃金海岸搵間餐廳chill下,食吓串燒同煲仔飯,秋香會係唔錯嘅選擇🌞
前菜方面:
日式吉列廣島蠔🔥,炸得外脆,蠔汁鎖緊,食到啖啖蠔味。
串燒🍢:
燒雞翼🐤,即刻諗起周星馳既「燒雞翼,我鍾意食」😆
芝士雞肉丸🍡,咬落爆左啲芝士出黎,好滋味呀~😛