2019-08-01 161 瀏覽
唐記包大家就食唔少,不過你又知唔知有一間同唐記同一集團嘅中式快餐呢?冇錯,今日就介紹巧手製作。首先介紹一下鹹蛋肉餅飯。肉餅份量頗多,都有手掌心咁大塊。二肉餅入邊有其他配料例如馬蹄同埋少少蒜頭味。通常出去食嗰啲肉餅都係好油,但竟然今次就有驚喜。肉餅唔油之餘但仍然能夠保持肉汁。而鹹蛋亦唔會過分油,有啲油澤,一食得出唔係乾爭爭嗰嘅鹹蛋。除咗肉餅之外,各位注意健康嘅人士都可以放心,因為有三份一個飯盒都係椰菜。跟住我哋就講下馬拉糕。馬拉糕質地鬆軟,而唔會過甜,份量幾大,有一隻手掌咁大,高度有至少五至六cm。我本身諗住買咗當早餐食,點知食咗第一啖之後,覺得有啲好食,所以夜晚就當左甜品食晒成舊。除咗馬拉糕之外,就當然唔少得茶樓都會有嘅香蔥蝦米腸粉。蝦米都好多,每一條腸粉都有大概10粒蝦米🦐。而腸粉都幾滑。總知係一條高於正常水平嘅腸粉😂。最後,就講下金錢肚。金錢肚唔會好韌,質地軟熟,有別於一般酒樓。調味適中,唔會好鹹。整體黎講,價錢適中,係突如其來想食酒樓嘢嘅好選擇。

首先介紹一下鹹蛋肉餅飯。

跟住我哋就講下馬拉糕。

除咗馬拉糕之外,就當然唔少得茶樓都會有嘅香蔥蝦米腸粉。

最後,就講下金錢肚。

整體黎講,價錢適中,係突如其來想食酒樓嘢嘅好選擇。
外賣自取