呢排周圍去,唯獨冇去塔門,因為去親塔門我呢啲新界人來回起碼來回5個鐘 lol 嘴饞既我又想回味下塔門風味既海膽炒飯,之前睇電視介紹佐敦開設塔門仔海膽燒,正正滿足我呢啲偏遠地區想食塔門海膽既人。個個都吹捧日本海膽既美味既時候,本地海膽其實都一啲唔輸蝕,塔門海膽亦充滿海水鮮味,炒飯粒粒分明唔濕軟,炒得唔錯,加上海膽鮮甜,為炒飯加唔少分。有別於塔門既係塔門仔海膽燒除左主打海膽炒飯之外,呢度有塔門既燒物食。人地飲茶一盅兩件,我就「一炒兩燒」。明太子雞翼相當脹卜卜,尤其雞翼被鹹香十足明太子塞滿,一咬之下明太子汁大爆發,雞翼皮燒得香脆,雞肉保持嫩滑。翠綠鮮嫩清爽既蘆筍被薄切脆卜卜豚肉包裹住,淡淡豚肉油香,非常搭配。當然唔少得要飲塔門手打奶茶同紫貝天葵,奶茶茶味濃郁,口感絲滑,紫貝天葵微酸帶甜,解渴之餘亦消除飽脹感。

$125 (宵夜)