2016-04-17 2175 瀏覽
紅磡多好嘢食大家都知,選擇雖然多但好多喺食飯時間都座無虛席。見呢間Seafood Stand評價唔錯,又咁啱喺附近就去試下。一去到見到門口冇人排隊,既開心又擔心。開心唔使等位,擔心冇人等會唔會唔好食。店面唔大,估計可以坐到25至30人,有部分係長枱部分係二人枱,坐得都逼逼地。店內裝修俾人溫馨放鬆嘅感覺,雖然逼但卻又冇壓迫感,可能同店內播住令人放鬆嘅音樂有關。食物種類選擇唔少,有burger,海鮮,各類小食仲有意粉類。價錢好合理,大約都係30-100蚊不等。揀好嘢食要自己去收銀處落單,食物會由侍應送到。香草牛油烤美國帶子($43): 一上枱就聞到好香嘅蒜蓉味,有好多炒磨菇,仲有唔少沙律菜! 一吉落去就搵到粒好大粒嘅帶子,43蚊一份有3大粒,呢個價錢好抵食呢!帶子烤得剛剛好,外面全熟,中間啱啱熟,推介。牛油同菇雖然用牛油整,可能因為伴有清爽嘅生菜,同埋用烤嘅方法整,所以唔會覺得十分油膩。薯格($28): 送到黎時見到咁大碟都好驚喜,店主出手唔小氣。薯格同坊間賣嘅一樣,但呢度嘅唔會炸過龍,感覺冇咁油同冇咁熱氣。值得一讚嘅係呢度嘅茄汁,首先成枝俾你慢慢落,而且茄汁混入左唔少香料,為本來普通嘅炸
紅磡多好嘢食大家都知,選擇雖然多但好多喺食飯時間都座無虛席
一去到見到門口冇人排隊,既開心又擔心
。開心唔使等位,擔心冇人等會唔會唔好食。
香草牛油烤美國帶子
!帶子烤得剛剛好,外面全熟,中間啱啱熟,推介
薯格
。薯格同坊間賣嘅一樣,但呢度嘅唔會炸過龍,感覺冇咁油同冇咁熱氣。值得一讚嘅係呢度嘅茄汁,首先成枝俾你慢慢落,而且茄汁混入左唔少香料,為本來普通嘅炸薯格生色不少
。雖然唔知香草茄汁係咪自家製,但從細節仍可以睇出店主嘅用心。
牛魔王漢堡
牛魔王漢堡($58): 見到店內大部分人都有叫漢堡,我地都唔執輸叫返個有牛嘅漢堡。menu上寫呢個漢堡用嘅係安格斯牛,更加覺得物有所值
個飽嘅size唔算大,用料有芝士,牛肉,蕃茄同豆苖。牛肉煎得剛剛好,切開有少少粉紅色。雖然肉汁唔算多,但牛肉幾有牛味,而且唔會乾爭爭。伴碟嘅仲有少量沙律菜,仲淋上蜜糖芥末醬
卡邦尼煙肉意粉
卡邦尼煙肉意粉($48): 相較之前嘅食物,呢個意粉失色好多,甚至有啲令人失望
。首先意粉煮得過熟過淋,其次醬汁估計係用罐頭開,冇咩味。完全冇carbonara應有好creamy 好濃郁嘅味道
。可能叫做白汁意粉比較貼切

雖然個意粉真係好令人失望,但食得出係一間用心嘅小店,會再幫襯。不過,應該會主打seafood
。下次想試佢嘅龍蝦堡/蝦兵蟹將堡

香草牛油烤美國帶子
牛魔王漢堡