2018-07-29
因為遷就返女朋友,所以今日又入咗元朗搵食。元朗多好嘢食就係人都知,今次一直沿著康樂路行,去到教育路見到呢一間新開嘅「烤魚工房 」,一啲都唔難搵到,一於試下。門外都好多人排隊等候,但好嘢先有人排隊呀嘛。裝修復古且帶文藝感,有霓虹燈整成嘅圖案,牆身又油上店鋪名稱嘅塗鴉。兩個人食一大條魚,都唔敢叫太多。店鋪聲稱魚的平均重量喺1kg左右,目測都有嘅,大大條,哈哈,一定冇違反商品說明條例。女朋友唔食得辣,所以所有餸菜都揀曬"不辣"。 我哋揀咗【海鱸魚】(hkd $258),多肉但係都比較多骨。而湯底我哋選了蒜香酸菜味,烤魚激多蒜頭、炸蒜、酸菜,全都鋪放在烤魚上。魚肉幾滑幾鮮,而且非常大條。由於我們選了"不辣"的湯底,一開始魚肉可能比較淡口,但隨著火爐一直加熱,蒜香酸菜與魚肉混和且滲入魚肉,變得更好食! 我們配料選擇了【豆卜】(hkd +$16)及【蟹柳棒】(hkd +$16),蟹柳棒和豆卜吸收埋烤魚及酸菜精華,越烤越好食!【烤茄子】(hkd $32)同樣地選了"不辣",蒜泥鋪上茄子上烤成,好香口惹味。雖然食完個口有啲臭,但亦都證明好足料。【燒墨魚丸】(hkd $18)同樣地選了"不辣", 墨魚丸
同樣地選了"不辣", 墨魚丸本身偏鹹,再加上燒烤粉,個人嚟講覺得鹹得滯。
粉有啲似孜然粉,幾香口。
至於【百香果多多】(hkd $30),百香果加益力多沖成,都有好多百香果籽增加口感,但整體偏酸。