2021-09-10 78 瀏覽
行完PMQ ,過對面馬路有間旅窩。一入呢個窩就有股文青的氣色,門口放咗好多唔同國家的旅遊書同小冊子,仲有個世界地圖,好掛住去旅行的日子...店舖主打天然台灣味道,亦不加味精,款式好多,通常我都會鐘意店員有咩好介紹,就揀咗以下幾樣:香蔥滷牛𦟌乾拌麵(原味)($88)大大塊的滷牛𦟌超級入味,牛味濃烈,肉質非常嫩滑,阿婆都食到個種,除咗牛𦟌外仲帶幾件牛筋,口感軟滑,膠質好豐富。佢用咗煙煙韌韌的粗麵,原味醬汁帶點麻醬味道,剛好掛滿每一條麵條,還有灑上少許芝麻同加入爽甜的紅椒、青瓜、洋蔥絲,感覺清新不膩,適合夏天品嚐。(大推)Baileys 朱古力粒粒忌廉糯米窩夫 配 雪糕 ($136)老闆話窩夫係用糯米粉做的,食落去外脆內軟,帶MOCHI MOCHI 的口感,呢個從未食過咁正的口感,超推!!!Baileys 朱古力醬帶少許酒味,真係一啖接一啖! 窩夫上有CREAM 同牛奶朱古力粒做點綴。雪糕有多款選擇,豆腐雪糕的清甜同朱古力的濃烈作一個強烈對比。右:濟洲島柚子香蜜梳打($52)左:熱情果夕陽梳打($52)店員特別介紹支檸檬味糖霜整成的飲管,飲飲下仲可以食埋佢㗎,體現走飲管的環保理念,檸檬味的飲

香蔥滷牛𦟌乾拌麵(原味)($88)

右:濟洲島柚子香蜜梳打($52)
左:熱情果夕陽梳打($52)
店員特別介紹支檸檬味糖霜整成的飲管,飲飲下仲可以食埋佢㗎,體現走飲管的環保理念,檸檬味的飲管令梳打多咗一層風味,玩味十足。熱情果梳打出面都好少見,味道香濃,而柚子香蜜梳打可以食到果肉,清新香甜。

比錢的時候老闆仲送我一張明信卡,真係好想去旅行啊,下次要黎試午餐先有嘅便當!
2021-09-03
  • Baileys 朱古力粒粒忌廉糯米窩夫 配 雪糕