2021-09-22
點解唔係好想寫佢食評?一陣寫紅左佢我就好難再book到位🤔(自私食係列)首先我要定義一下餐廳嘅收費!服務+環境+食物賣相+味道=收費「服務」我覺得這裏的侍應服務夠勤力、又醒目。其實餐廳夠人手不代表好服務!這裡的服務員會觀察客人的需要、係你未出聲之前就已經會為你準備好你想要嘅服務、醒目👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻「環境」簡潔、其實成個環境十分舒適、空間度十足👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻「食物賣相」簡潔、正常中餐應有賣相、沒太大驚喜。👍🏻👍🏻「味道」由頭盤到到甜品、味蕾都充滿驚喜、再加上餐廳經理對葡萄酒有深度的認識、不同的 wine pairing。更加為我們的粵菜加入新體驗。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻「價錢」其實好抵、有少少覺得佢其實想做間出名嘅餐廳多過想賺錢。其實佢平均一碟野都係百幾二百蚊、一啲都唔貴、一個套餐$300起。抵到爛。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻到介紹今日食左乜!「清酒法國凍鵝肝、金牌燒鵝皇、櫻花蝦腐皮扎蹄」鵝肝+清酒、減少平時食Foie gras的油膩感覺、同時提升鵝肝香味。金牌燒鵝王、食嘅時候塊皮脆卜卜👍🏻。腐皮扎蹄、食出舊香港味道。「叉燒」夠熱、厚切、肉質鮮嫩有咬口。我建議用刀叉嚟食。「松茸雪耳燉鵝肉
首先我要定義一下餐廳嘅收費!
服務+環境+食物賣相+味道=收費
「服務」
「環境」
簡潔、其實成個環境十分舒適、空間度十足👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
「食物賣相」
簡潔、正常中餐應有賣相、沒太大驚喜。👍🏻👍🏻
「味道」
「價錢」
到介紹今日食左乜!
「清酒法國凍鵝肝、金牌燒鵝皇、櫻花蝦腐皮扎蹄」
「叉燒」夠熱、厚切、肉質鮮嫩有咬口。我建議用刀叉嚟食。
「松茸雪耳燉鵝肉」
好香松茸味、湯好味0味精、它不需要味精、因為松茸已經好香、如果可以的話飲幾碗都得!
頭抽香煎大紅花蝦
隻蝦好厚肉、而且彈牙、但如果比多少少汁會更加開心🥳
蒸元貝
水晶粉吸收原貝精華、而且有咬口同平時用粉線蒸完全另一番風味、元貝夠新鮮彈牙。
翡翠園隻南非鮑魚扣鵝掌
翡翠、就係菜、我覺得十分突出、令到原本好膩嘅鮑魚起左中和嘅作用、食出菜嘅鮮味。另外鮑魚和鵝掌炆得好林、連我假牙啊媽都話咬到、好味!
芹菜泡椒鵝珍配水晶粉
味覺衝擊、泡椒香辣刺激、鵝珍爽口!
椰汁淮山燉桃膠配棗皇糕
我好鍾意個糖水、唔太甜好香、口感好豐富、必食。棗皇糕十分彈牙有水準。
芝麻卷沒有太大驚喜、其實已經係中上水準
但因為我食開深水埗某間糕點店的芝麻糕、我嘅評價對佢不公平。
總結、其實我覺得這個餐廳真係想挑戰米芝連、賺錢次要、趁佢未太多人識、快啲黎食。