2015-03-14
今日去左元朗,於是係個頭搵野食。話說教育路,即B仔涼粉個邊係成條街都係食肆,搵食極方便。我就一早知喱邊有間焰拉麵所以過黎試吓。我係星期六1點左右去到,又假期又午市,但都冇乜人,鋪頭坐唔滿。裏面算係寬敞,門口有張六人台,入面有bar枱有貼住牆嘅二人枱咁。睇番個餐牌,其實拉麵幾抵食,可能始終係偏遠區域租金平。餐牌後面有飯同飲品、甜品,不過黎拉麵店就緊係食拉麵啦。佢地都係用點餐紙,但個設計好花,令啲字極難睇。我叫左最basic嘅豚骨拉麵($58),一如既往要硬麵。而我朋友就加左$20要套餐。雖然凳底就冇位放袋,但鋪頭啲凳大大張,放袋係背脊都依然坐得舒服。牆身有鈎可以掛衫都真係好好嘅設計。根住我地又睇下啲配料先。有蒜頭,七味粉,同…辣油(?!),oh。冇芝麻冇醃芽菜食嘅。水係自己斟,不過摸摸個壺,啲水暖嘅…其實食拉麵係應該俾冰水嫁!等左3分鐘倒,麵就黎喇。我個frd個套餐好豐富啵。不過奇怪嘅事就發生喇,點解麵都未食就上替玉嘅…?咁麵到食個陣咪凍晒囉…唔好理住,食左自己個碗先。睇吓個樣,個賣相好唔錯,有京蔥,有荀絲同木耳。個湯偏深色,個稀"傑"度好正常嘅,飲落就有少少咸,但豚骨味唔重,唔太吸引。
個麵係幼色嘅,似係一籣個種幼麵。我叫硬麵食落啱啱好。
但碗麵最恐怖之處係啲配料。木耳同荀絲都極凍,連小小暖都冇,感覺好核突。
木耳係冇醃過嘅,所以完全冇味。荀就冇渣,但太咸。
有2塊豚肉,係腍左少少嘅,如圖可見我想夾出黎都夾唔到,因為一夾就爛。肥肉同瘦肉扎得唔夠實,令到肥瘦一夾就分離,極詭異。特別之處係豚肉邊有微微火炙過,所以好香。
但整體係大份嘅,麵比平時嘅大(不過咁係因為市區拉麵店都習慣俾好少麵)。但因為湯好咸但又唔香,所以我食到最後覺得好油膩好濟。
另外,我個朋友隻蛋就幾好食嘅,醃得甜甜咁,而且係流心嫁。
整體黎講,每人平均用左$80左右,不過如果你唔大食,$58就食得飽。不過我對佢整體印象唔多好,就算大大份但唔好味,所以都覺得,下次唔會再幫襯喇。