美食就總係一股潮流,一輪興飲手搖飲品,另一輪又興食古早味蛋糕,就甜品而言,近年最熱門都係台式芋圓、仙草。呢日食完晚飯,朋友話食甜品,我哋行過黎自台灣嘅「八時神仙草」,我心諗:唓,埋又係芋圓同仙草,點知朋友同我講,唔止咁簡單㗎!望吓個餐牌,發現有一道名為「抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤」,原來就係好耐都冇食過嘅雪花冰,於是決定入嚟一試,非常之有驚喜!😍👍🏻果然唔係猛龍唔過江,就係美食嚟此邦😋😋抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤($98+$8)🍧🍧原來「八時神仙草」堅持用上8小時熬煮嫩仙草,絕不添加鹼粉,然後將仙草冰磚製成雪花冰,食起來Q彈軟棉,非常純天然!在雪花冰上加上抹茶雪糕和焙茶奶蓋,淡淡清新,再加$8配芋頭,口感一流👍🏻仙草凍奶茶($32)🧋🧋以仙草和糖水熬煮而成,口感涼爽、Q彈。而奶茶則口感香濃、甜度適中,將仙草凍和奶茶結合在一起,不僅保留了仙草凍的清涼口感和奶茶的香濃口感,讓人喝起來十分愉悅。圓仔芒果甘露凍🥭🥭以芒果、仙草凍同圓仔為主要材料,芒果香甜可口,仙草凍口感Q彈,甜點中添加圓仔,增加了口感層次感,整體口感非常清爽。八時神仙草 (中環)地址:中環歌賦街19號地舖

抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤($98+$8)🍧🍧

仙草凍奶茶($32)🧋🧋

圓仔芒果甘露凍🥭🥭

八時神仙草 (中環)
地址:中環歌賦街19號地舖