2018-02-14 176 瀏覽
是日放工係旺角區加班,要等到8點先集合齊班業主開會,一個人開餐打算食個快打船風餐。平時呢間晚飯時間門口排都幾長龍,所以同親朋友出旺角食都唔會排或食到佢。今日自己一丁友,心諗插個位應該都會行了吧。由是7點未到,門口有3、4個人排緊,我排第五,等左唔使5分鐘就入座,話說雖然我係一丁友,但侍應原來都比張2人枱我自己坐,無需搭枱(直至到我食完閃人都係一丁夠雄霸張2人枱)。望住牌單有選擇障礙症,有好多都有興趣試食,但一條友食無點太多驚食唔晒,最後揀左4樣,由是係排隊時已揀好,所以一坐底已好快有得開餐。個虎皮椒簡直無敵,先唔在講新鮮煎夠熱果下,面果層釀蝦仲帶D脆口,夠彈牙且香口,無點錯。個班蘭拉糕就無咩特別,純粹未試過所以好奇點下,班蘭味道唔出,同一般馬拉糕無啥分別,不過口感好彈同好綿。一口鮑魚酥好正,見到門口貼紙話係主打,非試不可而點,果然不負所望,一個人啪3粒確係有點少濟,可能係因為酥類食物容易飽肚,但堅不試不可。個炸兩VERY脆口,唔通係即時包同捲既,真心好味道,入面釀左蝦滑,層脆內彈牙,口感同味道都好正。一個人點4樣點心飽到反左艇,食物新鮮熱,味道佳,款式有別於一般中式點心,開始明白為何咁

一個人點4樣點心飽到反左艇,食物新鮮熱,味道佳,款式有別於一般中式點心,開始明白為何咁多人排,果然值得排來一試,真心好味道!!!!!!
不過座位就真係好迫同有點少焗,始終旺角好多街店食肆都係細鋪租貴,適合預左快來快去食一餐既食客隊完就起身撇S,如果想食飯同朋友邊食邊傾陣少計就不是選擇之列咧。
2018-02-09