2018-10-26 491 瀏覽
本來一心想去九龍灣德福School Food食韓國嘢,點知去到先知道已結業,可能係韓餐潮流漸淡關係啦,不過朋友同我都有啲失望,畢竟真係好耐冇去School Food開餐囉!但係原址開咗間叫港麵子嘅港式麵店,外面望入去發覺只有少許裝修有改動過,其餘大部分仍然係School Food舊貌,最後知道原來兩間餐廳嘅背後老板都係同一集團,我同朋友都話想試吓新嘢,於是就走入去一試啦,當時人唔多,所以我哋可以直接入場。睇完menu後,發覺食物種類雖然不算多,但麵底選擇就好多元化,真係諗得出都有,我朋友叫咗個椰香掛湯海鮮喇沙,我就要骨膠原牛尾番茄湯麵。椰香掛湯海鮮喇沙一送到,好濃嘅喇沙味已湧入個鼻度,麵質彈牙,啲豆卜又索晒喇沙湯底,完全入晒味,簡直就係精華所在,我朋友話超正,食唔停口。至於我嘅骨膠原牛尾番茄湯麵就更吸引,牛尾炆得好腍,相信係食材用料正,加上濃郁蕃茄湯底,就更特顯牛尾嘅牛香,筋肉都超腍,麵嘅軟硬程度適中,啱晒我口味,最後我食到連湯都飲晒!😅不過認真講,港麵子嘅價錢一啲都唔平,啲麵平均都要八十幾、九十蚊碗,呢間餐廳仲要冇開水供應,顧客如要飲水就要order枝樽裝水,或者叫飲品,真係夠晒講面

椰香掛湯海鮮喇沙

骨膠原牛尾番茄湯麵

不過認真講,港麵子嘅價錢一啲都唔平,啲麵平均都要八十幾、九十蚊碗,呢間餐廳仲要冇開水供應,顧客如要飲水就要order枝樽裝水,或者叫飲品,真係夠晒講面子囉。😑

整體嚟講,與School Food相比,新店有佢自己嘅風格,個人認為絕對唔係舊酒新瓶。
椰香掛湯海鮮喇沙
骨膠原牛尾番茄湯麵