2017-03-20
放工約了隻食肉獸去銅鑼灣食飯。Whatsapp 傳來店名地址:火山燒?咩來的。地址亦亳無印象。出咗地鐡站跟住 GOOGLE MAP 走,被帶錯方向;還是用番原始的方法,睇路牌指示——原來就在銅鑼灣廣場旁邊。一早講清楚咪唔駛嘥我時間囉。原來係日式串燒。上到去見牆上面畫咗浮世繪風格0既畫,幾靚。地方唔係好大,但座位之間好闊落,中間有兩張大枱,靠場有四五枱四人卡位。非常欣賞卡位之間椅背隔板極高,坐低完全遮住個人,夠晒私隱,講是非都唔怕﹙不過無隔音啦﹚。店員帶我地去卡位坐低,仲介紹咗一0的特式推介。食肉獸其實已經一邊點菜,劃咗一輪先醒起睇吓我想食咩 =.='睇番Menu, 野食選擇都算多。食肉獸點咗肉食,咁我就睇前菜同蔬菜類啦。因為唔知佢份量幾大,所以第一回合只係叫少少望吓先。結果,成餐飯幾乎叫晒餐牌上的所有食物,仲有唔少翻兜之選!前菜中的秋葵冷麪、蒟蒻凍同漁夫沙律都係翻兜之選!冷麫同蒟蒻個汁都係帶微酸,好開胃。至於個沙律,雖然只係普通菜,但估唔到咁新鮮。簡直喜出望外。仲有佢個漢堡扒,千祈唔好以為只係漢堡包入面塊肉。我覺得佢似比較淋身的貢丸。食落好香冬菇味,燒到外脆內軟,好好食。流心芝士年糕同
結果,成餐飯幾乎叫晒餐牌上的所有食物,仲有唔少翻兜之選!
成餐飯食咗三個鐘,坐得舒舒服服。好耐無0係銅鑼灣試過喇!而且對住個火爐仔係咁燒,走0既時候都無話一陣味。真係唔錯。
只係有一樣野比較煩,就係佢地每枱都只有一張ORDER 紙,加單就要叫店員再俾紙。若果佢地可以放多幾張ORDER 紙0係枱就好喇。