2009-05-25 25 瀏覽
男朋友的爸爸媽媽都是潮州人, 所以都愛到潮州飯店吃飯, 這天正好大家都得閒, 男友相約了佢父母同我一齊去食潮州菜地點係九龍城的南記, 潮州菜之前唔算經常食, 但係都有食過, 唔會抗拒, 只係覺得味道會偏咸, 通常都係幾個麻甩佬飲啤酒的地方, 但食完呢餐之後, 感覺唔同了這間潮州菜館各樣菜色都唔係好咸, 味道適中, 例如鹵水紅腸, 豬腸, 鹵水蛋的味道都比較溫和, 配合潮州白粥食都味道唔錯, 鹵水的味道有很重的八角味, 鹵水汁屬於比較甜的一類, 味道較可口炆芥菜都係唔會太咸的菜色, 加入了一些肥豬肉去煮, 味道唔差, uncle叫了一碟菜輔蛋食, 蛋就有好多, 不過菜輔就好少, 哈, 啱哂我呢種唔係好識欣賞菜輔的人這趟潮州菜之午餐, 令我對潮州菜的印象徹底改觀了
這趟潮州菜之午餐, 令我對潮州菜的印象徹底改觀了