港式野食除咗燒味茶記之外,魚蛋粉都係一樣好有代表性嘅食物,今日就去咗好多人都聽過但係無食過嘅「香港仔魚蛋王」!💚 招牌炸鯪魚球即叫即炸嘅鯪魚球,賣相粒粒又大又金黃🤤 鯪魚都感覺新鮮同有起膠,黏度唔錯,配埋蜆芥醬一流!唔鐘意蜆芥鹹香或者酒味嘅朋友可以試下佢地自己賣嘅辣椒油,都幾香同埋幾夾㗎!鯪魚球唯一挑剔係都仲有少少碎骨,如果切斷啲口感應該更加好💚 魚蛋牛丸魚麵食得魚蛋王又點會唔嗌魚蛋!招牌手打魚蛋除咗爽口彈牙,賣相都好大粒同飽滿,的確比普通魚蛋粉有明顯分別!但最有驚喜嘅反而係牛丸,佢哋嘅牛筋丸咬落多汁之餘仲好夠牛味!而魚麵食落都好有咬口同埋彈牙,亦都有魚香,係個湯底比較濃味同鹹咗少少💚 牛腩撈麵蛋麵嘅麵質都幾彈牙,而且無鹼水味,值得一讚嘅!牛腩肥瘦適中唔痴牙,脂肪位置幾香,不過牛味可以再重啲!💚 炸魚皮炸魚皮食落新鮮同香脆,唔會感覺擺咗好耐潮晒,而鹹度亦都適中,因為的確食過唔少炸魚皮係好重味精同調味🤕🤕P.S. 一直以為香港仔魚蛋王只此一家,原來亦都有其他例如「一品」、「章記」,所以食之前要Google清楚啊⚠️味道 🌕🌕🌕🟡🌑服務 🌕🌕🌕🌕🌗環境 🌕🌕🌕🌖🌑價錢 🌕🌕🌕🟡🌑

💚 招牌炸鯪魚球

💚 魚蛋牛丸魚麵