2015-05-04 1016 瀏覽
男友好鐘意食拉麵, 不過我自己唔太好, 所以唔係成日食. 今日男友話好想食, 所以去左試金田家!早幾日要排隊, 今日排左2-3分鐘就到我地, LUCKY!排隊既時候我地已經諗好食咩, 入到去坐底, 侍應哥哥好有心機介紹唔同既味, 等我地有個IDEA點揀佢有個牌介紹佢既湯底, 替玉(追加麵), 麵既硬度 同埋叉燒既厚度我自己鍾意食濃味湯, 所以就揀左試辛子黑蒜拉麵, 介紹時有講過係有少少辣, 不過我就一D都食唔到. 麵我揀左普通既硬度, 我本身唔鍾意係硬麵, 不過食落個麵我都係覺得硬左D, 不過可以接受, 個湯係濃既, 不過食完有少少渴. 我覺得個麵唔係太吸收個湯底, 所以食既時候我都要連湯食, 但要係咁飲水我自己好鐘意食溏心蛋, 加一隻試下, 唔錯唔錯, 佢係原隻上, 唔會好似有餐廳咁切半上搞到流晒出黎, 咬開時見到個蛋黃有層"衣"包住, 咬開層"衣"會見到個蛋黃想流又流唔到出黎咁, 有樣野覺得幾好既係佢唔會太膠同埋都幾香下 (有時食D溏心蛋會有D膠膠地既感覺)男友就揀左個至尊拉麵, 我試左少少, 湯底幾清 (不過就試唔到係咩熬出黎既湯底). 佢揀左硬身D既麵, 硬度食落我覺得同我果個
早幾日要排隊, 今日排左2-3分鐘就到我地, LUCKY!
我自己鍾意食濃味湯, 所以就揀左試
辛子黑蒜拉麵
我自己好鐘意食
溏心蛋
男友就揀左個
至尊拉麵, 我試左少少, 湯底幾清 (不過就試唔到係咩熬出黎既湯底). 佢揀左硬身D既麵, 硬度食落我覺得同我果個冇咩分別.....
至尊拉麵
男友食完就追加左個麵 (替玉), 佢話因為要想試下個
蒿菜喎, 當然我未食晒個麵, 都PAT PAT痕跟佢落左D, 好正, 個蒿菜夠辣, 令到個麵野味左好味左!!
替玉
最後叫左個
大將餃子, 其實佢地漏左單, 因為男友見到佢廚房個小食板餃子果行冇我地枱號, 所以就提提佢, 好快就出左俾我地.
餃子個皮煎得好香, 幾脆, 不過個餡就比較遜色, 因為餡既料唔係太夠 (一咬落去隻餃子好似漏氣咁), 如果多D餡會好好多.
另外想提一提佢個醋, 好特別! 佢唔係平時食餃子既醋, 佢帶少少甜酸, 比較似食大閘蟹既醋咁, 同個餃子都幾夾
大將餃子
大將餃子
雖然佢講到對叉燒好有研究, 但坦白講, 我地食完個叉燒就覺得比出面既拉麵店既叉燒差, 冇佢講到咁多味, 覺得唔需要特登去追加叉燒
題外話/補充資料: 其實佢唔係好差, 不過開係登龍街, 咁多拉麵舖, 我諗真係要做好少少 另外, 我地坐廚房位, 都幾迫下, 我地食左25-30分鐘, 已經俾5個人撞到
2015-05-02
3 分鐘 (堂食)
溏心蛋