餐廳: 壹.01
資訊:

同朋友傾開掛住臺灣,佢介紹我去觀塘小店食臺灣好嘢頂住癮先;一聽到觀塘心都驚一驚,好塞車喎,不過聽佢講到咁好食,又心郁郁,終於忍唔住去一試究竟。果然冇介紹錯,#一試難忘,同臺灣地道食物一樣抵食夾大件,餐廳名又係地標「壹.01」,再加墻上的文字與圖案格局,令人有一份短暫置身臺灣的感覺。2:15左右嚟到,店員好快就已經幫我安排較闊落嘅座位,方便輪椅出入;除咗遞上餐具及餐牌之外,仲提示可以掃描檯上QR code點餐,以及2:30後有9折優惠,並且推介佢哋嘅脆炸鮮奶卷。2人共叫咗2個主食、2杯飲品,及2個小食,飲品有半價之外,全單仲要有9折,埋單計數$240都唔使;能夠以呢個價錢,一解思臺之苦,真係物超所值。香蔥紫菜牛肉飯 $57一個比頭仲大的圓碗一攞上枱,即時眼都大埋;上面鋪滿豐富食材;上層一半以上都係肥牛,其餘便是香蔥粒、洋蔥段、兩款味菜,還有番紅花的點綴;中層係滿滿的紫菜,完全覆蓋着下層的飯。肥牛片雖然比較薄,但勝在夠入味,再配合所有配料同飯一齊食,味道非常獨特;而且呢個飯係冇牛肉汁,我諗係因為唔想整淋啲紫菜,保留紫菜嘅香脆口感。辣椒大蔥排骨飯 $58呢個係我今餐飯嘅最大驚喜,一塊大過面嘅

香蔥紫菜牛肉飯 $57

香蔥紫菜牛肉飯

辣椒大蔥排骨飯 $58

辣椒大蔥排骨飯

呢個係我今餐飯嘅最大驚喜,一塊大過面嘅排骨(其實係冇骨嘅),鋪滿碗面,仲要有2cm咁厚,肉眼一睇就已經過覺得係高質。再放入口,熱辣辣的排骨非常鬆脆,肉質幼嫩,完全能夠保留肉汁鮮味;加上芝麻、青辣椒、大蔥配合起來的特色口味,令人一試難忘,完全停唔到口。

珍珠奶茶(大)+特濃芝士奶蓋 $33

珍珠奶茶(大)+特濃芝士奶蓋

20幾蚊1杯大大珍珠奶茶,而家喺香港真係好少,額外加埋芝士奶蓋,先至係30幾蚊左右,真係好抵!奶茶香滑,珍珠有咬感得嚟唔會太硬,煮得好有水準;最後當然唔少得特濃芝士奶蓋,芝士味非常濃郁,令成杯嘢更加畫龍點睛。

全手作芋頭鮮奶(中)+寒天 $29

全手作芋頭鮮奶(中)+寒天

決定來幫襯之前都有做定功課,見到呢款芋頭鮮奶就已經好想試,原價$48真係有啲貴,唔捨得;但係而家半價就一定唔可以放過,仲決定額外加埋寒天,增添多重口感。鮮奶嫩滑味濃,手作芋頭壓得糼起沙,亦有少量保持不規則粒狀,保持一定口感;飲品沒有加上任何額外甜味,完整保留3.5牛奶(俾我發現到佢哋係用Pomurske Mlekarne3.5全脂牛奶)及芋頭的原味。寒天就似香港嘅大菜糕,切成大大粒嘅正方形,帶點甜味;由於比較結實,用飲管唔能夠將佢啜散,需要打開蓋用匙羹畢嚟食。

台北夜市小食拼盤$39

台北夜市小食拼盤

去過臺北都一定回味夜市小食,呢度就可以一次過回味3款小食。台灣腸外皮脆卜卜,加上蜜糖做點綴,更加無懈可擊。圓圓的花枝丸外表炸得金黃,咬落非常彈口,亦有唔少嘅花枝肉粒,非常鮮甜。鹽酥雞同樣美味,咸脆適中,依然保存鮮味,一口一粒,食過不停。

脆炸鮮奶卷*古早芋泥二文治 $48

脆炸鮮奶卷*古早芋泥二文治

呢個餐廳推介小食拼,真係值得一試,兩款都即製上枱,好好味!鮮奶卷外脆,入面既軟心鮮奶漿唔係流心,咬落去唔怕流晒出黎,完全能夠將濃郁奶味放入口,2個人分3件真係唔夠喉。二文治呢個名已經引起注目,食落又真係好特別;外層似炸脆左既簿餅,入面係軟滑芋泥,但亦有被炸過收左水既結實質感,唔會一咬就散,令整個小食有完美配合,真係大滿足。
2023-03-08
香蔥紫菜牛肉飯