同朋友兩個人食晚飯,叫左安格斯牛扒定食$208, 牛油果呑拿魚紙米卷$88,明太子忌廉烏東$90。味道份量都ok嘅。黎左個烏東同牛扒定食,兩個人share食。黎埋個紙米卷,張枱無位放,員工就攞走左碟烏東放低個紙米卷,重點係碟烏東我地每人夾左幾條食,仲有好大碟,個員工攞走左碟烏東,我心諗係咪幫我換個細碗?我望左一陣都唔見佢比返碟烏東,於是問下個經理碟野去左邊,佢就周圍問其他人。經理同成堆人企起角落研究,收我地碟嗰個男人好似扮唔知咩事,再隔左一陣先返黎問我地,你頭先想我換細碟呀?(明顯已經倒左)我話:我乜都無講你就收左碟烏東。經理起後面就話:唔緊要你地係咪食左一半,我叫廚房整返半份。我都呆左:呀。 。。都未黎得切答佢我地每人食左幾條咋喎經理已經走左。嗰半份烏東黎喇。。用個碗仔裝。。唉。。當時已覺得呢度啲人唔係好理啲客,做左啲動作就係做左野。算,我地都飽飽地亦費事同佢嘈。到埋單,我朋友眼利,好似收貴左喎。真係!個男人落錯單,我地叫牛油果呑拿魚紙米卷$88,佢落左三文魚芝士紙米卷$138!唉,佢係黎左三文魚嗰個,但我地掛住搵返碟烏東,個紙米卷又係有丁屎咁多牛油果,我地都無為意。menu嗰板係得

嗰半份烏東黎喇。。用個碗仔裝。。唉。。

到埋單,我朋友眼利,好似收貴左喎。真係!個男人落錯單,我地叫牛油果呑拿魚紙米卷$88,佢落左三文魚芝士紙米卷$138!唉,佢係黎左三文魚嗰個,但我地掛住搵返碟烏東,個紙米卷又係有丁屎咁多牛油果,我地都無為意。menu嗰板係得個牛油果紙米卷,我鬼知你後幾板又有第二款紙米卷咩。。收錢嗰個話總之你食左就要比錢。
下啫係你落錯單,我仲要碟碟野幫你check啱唔啱呀?!咁你落晒價錢貴啲嘅野食,人地唔覺食左你咪收多好多錢!

我同佢講,係你地落錯單,責任起我度?我要check晒先食得?我唔係黎玩捉錯處架

佢依然無動於衷,放張單比我簽,我真係未見過錯左唔認仲逼人簽單。我朋友就話:你地可唔可以收返我地叫嗰個嘅價錢。員工就話:我睇下可唔可以比個discount你。佢走返入去,幾分鐘後,同我講,個紙米卷計返15%discount比你。計返都仲收多我三十幾蚊!我已經無氣同佢講,已經好嬲,簽完單就走!!

呢間野啲人做錯乜都瀨落客度!
佢地自己明哲保身最重要。我以後唔會再黎,亦會叫朋友唔好黎!野食好食咁又點?食到一肚氣!10%服務費一定要比,所以佢地都費事彩啲客啦!

係咁!