2020-03-13 78 瀏覽
自從元朗新記雞粥喺佐敦開咗分店後,唔使下下走到入元朗就可以食到佢哋嘅招牌雞粥,真係好方便。除咗食招牌貴妃雞粥,我今日仲叫咗紅燒元朗脆皮乳鴿、炸蒜蓉雞翼尖同埋豬膶炒麵。招牌貴妃雞粥我近乎每次都會點,因為真係好好食。粥底軟棉又有雞味,雞又香又滑。最好係份量適中,食完粥仲可以食到其他嘢食。另一款經常點嚟食嘅,就係紅燒元朗脆皮乳鴿。乳鴿皮脆肉嫩,即叫即炸,上枱時仲熱辣辣嘅。依個乳鴿一定要趁熱食呀。今次點咗依道炸蒜蓉雞翼尖小食。估唔到一份有咁多隻翼尖。翼尖係脆炸,入口非常香脆,唔點醬已經好好食。但點咗醬汁後,完完全全變咗另一個口味。一碟翼尖,可以有兩種食法。食粥品,通常都會叫返碟炒麵或者炒米粉。炒麵略嫌普通?可以叫依個豬膶炒麵。炒麵夠乾身,亦麵夠豉油重香味,豬膶同炒麵一齊兜熟,豬膶炒得好好,外面脆,內裡剛剛熟,彷彿有入口即融嘅感覺、煎鵝肝般嘅口感。超掂。

招牌貴妃雞粥

紅燒元朗脆皮乳鴿