2024-08-04
好似幾耐冇出過餃子嘅食評?我呢個餃子控真係唔稱職😛 最近都見到有幾間新開嘅餃子專門店,上個禮拜就去咗長沙灣嘅餃串Party☺️好多餃子專門店淨係主打餃子🥟 但係呢度唔同,又有串燒、小食同埋甜品~ 鉸剪size都好大隻,平時我有大叫大,不過想留返多啲quota試吓其他嘢,所以就每款淨係叫咗六隻,兩個人嚟講已經好飽好飽😛 俾大家參考吓食咗咩?💁🏽♀️➿ 當歸花雕醉雞卷($38)醉雞卷處理得幾入味,又夠晒凍,啱晒喺夏天食~ 鍾意佢加咗杞子同埋蟲草花,感覺更健康👍🏼➿ 馬來沙嗲豬/雞/牛 ($11; $11; $13)欣賞佢哋嘅沙嗲串燒肉類都係自己醃製,唔係買批發加熱~ 每款肉類都燒啱啱好,唔會太乾身~➿ 香茜芫荽豬肉湯餃 ($42@6隻)都好欣賞佢哋嘅湯餃嘅湯底,係自家製嘅靚湯☺️ 當日係消暑、清熱、健脾化濕嘅冬瓜荷葉甘筍粟米薏仁豬骨湯🤩 好啱呢個季節!餡料多菜少肉嘅比例好啱我哋嘅心意💕 ➿ 粟米芝士豬肉煎餃 ($44@6隻)煎餃煎得均勻香脆🥟 芝士完全溶化喺餡料入邊🧀 味道唔會好濃烈,所以唔係好膩,加埋粟米粒🌽 令到肉餡幾濕潤~➿ 泰國芒果糯米飯 ($45)芒果幾香甜🥭 糯米飯size啱啱好~
好多餃子專門店淨係主打餃子🥟 但係呢度唔同,又有串燒、小食同埋 甜品~ 鉸剪size都好大隻,平時我有大叫大,不過想留返多啲quota試吓其他嘢,所以就每款淨係叫咗六隻,兩個人嚟講已經好飽好飽😛 俾大家參考吓食咗咩?💁🏽♀️
➿ 當歸花雕醉雞卷($38)
➿ 馬來沙嗲豬/雞/牛 ($11; $11; $13)
➿ 香茜芫荽豬肉湯餃 ($42@6隻)
➿ 粟米芝士豬肉煎餃 ($44@6隻)
➿ 泰國芒果糯米飯 ($45)
芒果幾香甜🥭 糯米飯size啱啱好~
➿ 手工冷泡蜜桃烏龍茶 ($15)
唔甜嘅冷泡茶解膩一流啊~