2021-07-26
週末來一趟大館行街影相,男友懲罰我賣甩佢,所以要求我起中環帶點好吃的回家給他朋友推介呢間鄰近大館SOHO區的炸魚薯條比我最近歐國盃大熱, 很多外國人也出來慶祝 (可能平日都是這樣) 成日覺得嚟中環SOHO同LKF都好似去咗外國咁小斜路上的白鬍子不算十分顯眼店子小小的, 但店外也有人堆內裡坐位也不算多, 不過來得這裡, 通常都會賣走在街上邊飲邊食主打是fish n chips和炸物為主炸魚都有好幾款味可以揀在店內大約等了十分鐘便拎到外賣新鮮熱辣即炸的是非常吸引, 就連剛吃飽的我, 也想偷偷吃幾條薯條拿完外賣, 也不敢怠慢, 要急急腳回家45分鐘到達, 男友也叫著要即食雖然食物只剩下一點餘溫, 但賣相依然good我叫咗冬陰公味嘅炸魚薯條, 雞軟骨和柚子魷魚圈每一份都伴有新鮮檸檬和醬料, 食炸魚薯條真係唔少得醬料而男友也是一名醬怪, 所以幾款醬佢都好鐘意每份炸魚薯條都有一個自選醬料, 我就揀咗左邊的honey mustard 因為本身揀咗帶辣的, 再加少少甜的芥末醬都幾match (自我認為)冬陰公粉都只是灑在炸魚上, 唔會影響咗魚本身的味道而佢嘅冬陰公粉亦唔會好辣同唔刺激, 應該好多人都接
朋友推介呢間鄰近大館SOHO區的炸魚薯條比我
成日覺得嚟中環SOHO同LKF都好似去咗外國咁
小斜路上的白鬍子不算十分顯眼
店子小小的, 但店外也有人堆
主打是fish n chips和炸物為主
炸魚都有好幾款味可以揀
在店內大約等了十分鐘便拎到外賣
拿完外賣, 也不敢怠慢, 要急急腳回家
45分鐘到達, 男友也叫著要即食
雖然食物只剩下一點餘溫, 但賣相依然good
我叫咗冬陰公味嘅炸魚薯條, 雞軟骨和柚子魷魚圈
每一份都伴有新鮮檸檬和醬料, 食炸魚薯條真係唔少得醬料
而男友也是一名醬怪, 所以幾款醬佢都好鐘意
冬陰公粉都只是灑在炸魚上, 唔會影響咗魚本身的味道
而佢嘅冬陰公粉亦唔會好辣同唔刺激, 應該好多人都接受得到
魚質厚實唔易散, 相信即炸即食時會更好味
炸粗薯都好正
柚子魷魚圈份量都唔少, 有好多圈, 都是啖啖肉之選, 炸粉不厚
加埋個柚子沙律醬, 甜甜酸酸更開胃
每粒都差不多大小, 也比我想像中大粒, 好有咬口
炸物通常加幾滴酸味味嘅檸檬汁仲正
唔會話因為是外賣就很求其
見到咁靚嘅外賣盒同埋食物嘅賣相, 食都食得開心d